Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az orosz olajjal szembeni embargót úgy kezdjék meg, hogy a tengeri szállításokra bevezetik, a csővezetékes szállításokra vonatkozó tilalmat pedig elhalasztják – jelentette szombaton a Bloomberg “az ügyet ismerő személyekre” hivatkozva.

A felülvizsgált javaslatot szombaton küldték el a tagállamok kormányainak, és a hírügynökség szerint akár már vasárnap megvitathatják az uniós nagykövetek.

Az EU végrehajtó ága szerint az Oroszországot Ukrajnával, Belorusszal, Lengyelországgal, Magyarországgal, Szlovákiával, Csehországgal, Ausztriával és Németországgal összekötő Barátság-kőolajvezetéken keresztül érkező szállításokat egyelőre meg kell kímélni attól az embargótól, amelyet az unió az Ukrajna elleni katonai offenzíva miatt akar Moszkvával szemben bevezetni.

A javaslat célja állítólag az, hogy az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomagot akadályozó Magyarország kifogásait orvosolja. Budapest a legtöbb olajat Oroszországból kapja, és a teljes tilalmat “gazdasági atombombához” hasonlította. Más tengerparttal nem rendelkező országok, köztük a Cseh Köztársaság és Szlovákia is fenntartásokat fogalmaztak meg az embargóval kapcsolatban.

Az új javaslat több időt adna Magyarországnak arra, hogy az orosz vezetékes kőolaj helyett másikat találjon.

Ami a tengeri szállításokat illeti, az összes uniós állam hat hónapon belül betiltja a tartályhajókon szállított orosz nyersolajat, nyolc hónapon belül pedig a finomított kőolajtermékekről is lemondanak – közölték a források.

Az Európai Bizottság a tervezet részeként javasolta az orosz vezetéken érkező olaj más tagállamokba vagy harmadik országokba irányuló reexportjának korlátozását is.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a hét elején az MSNBC-nek azt mondta, hogy az EU nem tud azonnali tilalmat bevezetni az orosz olajra, mivel Vlagyimir Putyin elnök “képes lehet arra, hogy az EU-ba el nem adott olajat a világpiacra vigye, ahol az árak emelkedni fognak, és azt drágábban adja el – és ez megtöltheti a hadi kasszáját”.

Von der Leyen azonban kitartott amellett, hogy az orosz olajtól és gáztól való függőség megszüntetése hosszú távon továbbra is az EU egyik fő célja marad.

“Idővel azt tesszük, hogy megszabadulunk az orosz fosszilis energiahordozóktól való általános függőségtől, mindháromtól, és soha többé nem térünk vissza hozzájuk… Ha valamit elért Putyin, akkor az az, hogy elvesztette a legjobb ügyfelét, és Európa soha többé nem fog visszatérni, minket pedig – és ez jó – a megújuló energia irányába lökte” – mondta.