A majdani fordulat után saját miniszterelnöke verte dobra az ukrán kulcsvállalatokat, és csalogatta az amerikai befektetőket. Mintha csak a Gyurcsány Ferenc kormányát látnánk. Az ország, ahol nemcsak Soros György, de az USA elnökének fia is üzletelgetett.

  • Miért szereztek amerikai üzleti körök érdemi befolyást valamennyi jelentősebb ukrán vállalatban? Többek közt azért mert 2015-ben Arszenij Jacenjuk miniszterelnök maga hívta fel erre az amerikai vállalkozókat.
  • Az Ukrenergo esetében mind a vezérigazgató, mind a felügyelőbizottsági tagok erős külföldi kapcsolatokkal rendelkeznek.
  • De még egyértelműbb a helyzet a Centenergo esetében, ahol a vezérigazgató már Amerikától szerzi be ukrán erőművek működéséhez nélkülözhetetlen szenet, mivel Oroszország tavaly novemberben leállította azok szállítását.
  • Az Energoatom vezérigazgatója elmondta egy interjúban, hogy az amerikai Westinghouse fűtőelemeire váltanának az oroszországi termékről az ukrajnai atomerőművek. Ha hihetünk a vezérigazgató beszámolójának, itt közelharcot vívtak az orosz Roszatom emberei, hogy átállítsák orosz-baráttá az egyik erőművel.
  • A Burisma egy Ukrajnában működő magán olaj- és gázipari vállalat, amelynek vezetésében a majdani forradalmat követően  megjelent több nyugat-barát vezető is, így például Joe Biden fia és üzlettársa is itt bizniszelt. És számos kétes ügyletet folytatott az akkori alelnök édesapja közreműködésével.
  • De érdemes megemlékeznünk a Ciklum Holding IT-cégről is, ahol Soros György az általa létrehozott alapon keresztül közvetlenül is érdekeltséget szerzett.

Ahogy arról a korábbi cikkünkben már beszámoltunk, az orosz gáz Ukrajnán keresztül Európába történő szállításának kérdése évtizedek óta feszültséget okoz Oroszország és Ukrajna között. Különösen, hogy az amerikai üzleti és kormányzati körök, élükön Soros Györggyel igen intenzíven beavatkoztak az ágazat működésébe.

Forrás: Kontra.hu