Olekszandra Koval, az Ukrán Könyvintézet igazgatója az Interfax-Ukraine-nak adott interjújában nyilatkozott.

Elmondása szerint jelenleg folyamatban van az orosz irodalom lefoglalására vonatkozó normatív dokumentumok előkészítése, ezért nehéz megjósolni, hogy mennyi ideig tart az orosz könyvek tisztítása.

“Természetesen gyorsabban akarom csinálni, de jó lenne, ha legalább ideológiailag káros irodalmat, amely a szovjet időkben (egyébként két nyelven – oroszul és ukránul – jelent meg, ami nagyon sok, valamint az ukránellenes tartalmú orosz irodalmat az év végéig eltávolítanák” – mondta Koval.

Azt mondta, hogy először azokat távolítják el, amelyek:

  • ukránellenes tartalom birodalmi narratívákat tartalmaznak;
  • az erőszak propagandája található bennük;
  • oroszbarát és soviniszta politikát hirdetnek.

A második szakaszban a modern orosz szerzők 1991 után Oroszországban megjelent könyveit lefoglalják. Ez vonatkozik a különböző műfajú könyvekre: gyermek-, szerelmi regényekre és detektívekre.

Az orosz klasszikusok, különösen Puskin és Dosztojevszkij szintén az eltávolítás alá esnek.

Ez a két szerző fektette le az “orosz világ” és a messianizmus alapjait. Gyermekkora óta, tele ezekkel a narratívákkal, az emberek úgy vélik, hogy az orosz nép küldetése nem az, hogy részt vegyen az életükben és az országukban, hanem hogy “megmentse” a világot, annak akarata ellenére. Ez valójában egy nagyon káros irodalom, valóban befolyásolhatja az emberek nézeteit” – mondja Koval.

Úgy véli, hogy ezeknek a szerzőknek a műveinek nincs helye az állami és iskolai könyvtárakban. Ehelyett könyveik egyetemi és tudományos könyvtárakban maradhatnak, hogy “tanulmányozzák a gonosz és a totalitarizmus gyökereit”.

Koval szerint például az ideológiai felhangok nélküli, tisztán orvosi orosz irodalmat nem lehet eltávolítani a könyvtárakból, amíg létre nem jön az ukrán vagy külföldi szerzők helyettesítése. Az ilyen könyvek szerzőinek álláspontját azonban továbbra is felülvizsgálják: ha támogatják az ukránellenes álláspontokat, műveiket eltávolítják.

Forrás: hromadske.ua

Megjegyzés a fenti hírhez:

Oláh István: Égetések