A külgazdasági és külügyminiszter azt szeretné, ha a nemzetközi szervezetekben végre korrekt hozzáállásban részesülne Izrael, és az EU-hoz is közelebb kerülhetne.

Telefonon beszélt szerda este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jair Lapiddal, Izrael leendő miniszterelnökével, aminek nyomán a közösségi oldalára is posztolt. Mint fogalmazott, újra felpörgött az amúgy sem unalmas belpolitikai élet Izraelben. A Kneszet feloszlatásáról szóló döntés után megkezdődött a felkészülés a következő választásra. „Várhatóan a jövő héten Yair Lapid külügyminiszter-kollégám veszi át a miniszterelnöki pozíciót. Tegnap este telefonon beszéltünk és áttekintettük a kétoldalú kapcsolatokat” – írta.

„Mi szövetségesként tekintünk Izraelre, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nemzetközi szervezetekben végre korrekt hozzáállásban részesüljenek a barátaink. Jó lenne, ha szorosabb lenne az EU és Izrael együttműködése is, ezért szorgalmazzuk a társulási tanács ülésének mielőbbi összehívását. Elkötelezetten támogatjuk a béke megteremtésére irányuló törekvéseket és a terrorizmus elleni küzdelmet” – folytatta a bejegyzését.

Végül megjegyezte: büszkék arra, hogy Magyarországon a zsidó közösség biztonságban érezheti magát, továbbra is érvényes a zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben, és megemlékeztek Raoul Wallenberg születésének századik évfordulójáról is.