Tüntettek a pedagógusok és az iskolai dolgozók Pozsonyban, Szlovákiában
Oktatási dolgozók ezrei követeltek jobb munkafeltételeket és magasabb fizetést Pozsony belvárosában, 2022 június 15-én, szerdán. A tanárok Szlovákia egész területéről érkeztek a szlovákiai fővárosba. A tiltakozást a pedagógus-szakszervezetek szervezték, politikusok részvétele nélkül. A becslések szerint mintegy 13-15 ezer tüntető vett részt az eseményen.

A Pozsonyban tüntető tanároknak három követelésük van.
A nem pedagógus végzettségű alkalmazottak fizetési tarifatábla-módosítását és a pedagógusok tíz százalékos fizetésemelését, valamint az iskolai feltételek javítását szorgalmazzák, július 1-től. Ha követeléseiket nem teljesítik, szeptemberben sztrájkba kezdenek. Egy szónok szerint például az iskolai konyhásoknak 70 euróval kevesebb a bérük, ami elfogadhatatlan.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök szerint az iskolai dolgozók követelése jogos. ”
Az állam prioritása kell, hogy legyen az iskolai és az egészségügyi dolgozók megfelelő bérezése és a szegénység által veszélyeztetett emberek segítése, különösen, ezekben a nehéz időkben. Eduard Heger szlovák miniszterelnök nyugtatni próbálta a helyzetet és jelezte, tiszában van a pedagógusok alacsony bérével és állítja, hogy kormánya komolyan gondolja az oktatást. Megígérte, hogy a témában egyeztet a gazdasági (Richard Sulík) és a pénzügyminiszterrel (Igor Matovič) is.
Forrás:huppa