Mintegy 97 milliárd dollár értékben exportált Oroszország fosszilis energiahordozókat az ukrajnai háború első száz napjában – olvasható egy friss jelentésben, tudatta a Szabad Európa.

A független, finnországi székhelyű Energia és Tiszta Levegő Kutatási Központ (CREA) hétfőn közzétett tanulmánya szerint ebben az időszakban a teljes orosz energiaexport nagyjából 61 százaléka az Európai Unió tagállamaiba irányult.

Moszkva a nyersolaj eladásából tett szert a legnagyobb bevételre, ezt követte a földgáz, a finomított olajtermékek, a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a szén kivitele.

Az ukrán kormány régóta sürgeti, hogy a Nyugat szüntessen be minden kereskedelmet Oroszországgal.

Az EU által előző hónapban elfogadott kompromisszumos megoldás értelmében a közösség év végéig több mint kétharmadával csökkenti az importált orosz kőolaj mennyiségét.

A CREA arról számolt be, hogy az üzemanyagárak globális emelkedése nyomán a Kreml bevételei annak ellenére sem estek vissza, hogy májusban jelentősen mérséklődött az orosz export.

Az átlagos exportárak mintegy hatvan százalékkal haladták meg a tavalyiakat, így Moszkva exportbevételei rekordot dönthettek.

A szankciókkal párhuzamosan többek között az Egyesült Arab Emírségek, India és Kína is fokozta az orosz fosszilis energiahordozók vásárlását.

Forrás: ukrinform