A következő írás a román belpolitikai, közéleti helyzetről szól. Ám, ha veszi valaki fáradságot, hogy figyelmesen végig olvassa, elég érdekes felfedezésre juthat: a kormányok, a politika magatartása, eszközei, céljai nem csak a covid-kezelésben mutattak gyanúsan egy kaptafára húzott módszereket, de a közállapotokat, a morált, a tömegek magatartását is mintha egy irányba terelné valami láthatatlan erő.

_____________________________________________________________________

A romániai demokrácia ma nagyobb veszélyben van, mint 20 évvel ezelőtt, amikor Románia legkorruptabb miniszterelnöke, Adrian Nastase a legapróbb részletekig irányította az igazságszolgáltatást és a sajtót. A jogállamiság ma ingatagabb és fenyegetőbb, mint 2012 és 2019 között, amikor olyan mérgező karakterek, mint Victor Ponta, Liviu Dragnea vagy Gabriel Oprea mindent megtettek, hogy leigázzák az ügyészeket és a törvényeket, amelyek a vagyonukat és politikai felemelkedésüket fenyegették.

Az első két szélsőséges helyzetből a románoknak valahogy sikerült kijutniuk: Adrian Nastase elvesztette az elnökválasztást, többek között egy jó mozgósítás révén a szavazásra (Basescu híres buzdítása “nem tudnak annyit lopni, amennyit szavazni tudunk” működött); emberek százezreit, két ellenzéki pártot és az igazságszolgáltatás maradványait mozgósították az utcákon Liviu Dragnea ellen, és a “diktátor a szuperelasztikus zoknijával” végül börtönbe került.

Lehetséges még harmadszor is? Vajon az izzadságos Iohannis-féle új rezsimnek sikerül-e legyőznie Romániát, vagy a románoknak ismét sikerül mozgósítaniuk és a történelembe süllyesztőjébe küldeniük? Nehéz most végleges választ adni.

Miért nem vonulnak már a románok az utcára?
Miért aktiválták őket 2017-ben ilyen nagy számban, miért tartottak makacsul két évig a téren, és most, amikor a demokrácia és a jogállamiság még inkább fenyegetett, és veszélyben van, még 10 ember sem gyűlik össze?

A fáradtság csak az egyik válasz. De nem ez az igazi.
Az igazság az, hogy ma már nem megyek el tiltakozni, mert már nem látok alternatívát a jelenlegi hatalommal szemben.

Megint az utcára vonulunk, de mit oldunk meg? Kivel cseréljük meg ezeket a srácokat? Ki veszi át kétségbeesésünket és idegeinket, hogy ismét olyan energiává változtassuk őket, amely még mindig a helyes útra terel minket?

Miért nem vonulnak már a románok az utcára? Mert nincs kit a helyükre tenni.

2017-ben, amikor az emberek tömegesen tiltakoztak, tudták, hogy meg kell állítaniuk Liviu Dragnea súlyos megcsúszását, aki törvényt akart elfogadni a börtönből való kiszabadulásról, de azt is tudták, hogy van egy politikai alternatíva a Teleorman bárójával szemben: az USR növekszik, fiatalok és tiszta emberek ezrei fedezték fel, hogy a változás a részvétel révén történik, és az a remény, hogy még mindig más politikai osztályt lehet építeni, 2019-re elérte a csúcspontját.

Iohannisra úgy tekintettek, mint Románia európai útjára, a jogállamiságára és a bántalmazó PSD megbuktatásának lehetőségére. A PNL, még ha Alina Gorghiu katasztrofális mandátuma után is jött, nem volt az a párt, amely ma teljesen kompromittálódott. A liberálisok pedig elkezdték népszerűsíteni a fiatalokat, első pillantásra tisztességes önéletrajzokkal.

Emberek százezrei vonultak az utcára, mert Dragnea megijesztette őket, de azért is, mert úgy érezték, hogy van rá megoldás.

Ma egyelőre nincs olyan politikai szereplő, aki reményt adhatna.

Iohannis triviális árulónak bizonyult, aki pontosan azzal a párttal lépett szövetségre, amelyet a választási kampányban démonizált. PNL csak inkompetensek és korruptak bandája maradt, akik mindent végrehajtanak, amit a PSD korrupt és inkompetensei kérnek tőlük, amit a választási kampányban démonizáltak, de amelyet a színfalak mögött csodáltak.

Az USR véget nem érő belharcokban bukott meg, és az ellenzéki párt számára legjobb politikai kontextusban 22%-ról 9%-ra esett vissza a “teljesítmény”. Az üléseken verték egymást, bár a székek, és a háttámlák csavarjai kinyíltak. Még a “Románia megváltóinak” megmentőjeként elismert Drula sem rendelkezik jelenleg elegendő választási vonzerővel. Sokkal jobb, mint a miniszteri hivatali idő alatt. Már szinte nem is látható.

Még a AUR sem alternatíva a naivak számára, akik úgy vélték, hogy ha légiósokat, összeesküvőket és kalandorokat gyűjtenek össze a futballgalériákból, akkor sikerül valamit megváltoztatniuk. A párt nem képes másra, mint a garázdaságra és az erőszakra. Az AUR hullámzóan reagált az Oroszország által Ukrajnában kirobbantott háború ellen, inkább putyinista párttá degradálta magát, és ez még a románokat is megijeszti a Ceaușescu iránti nosztalgiával.

Amióta az árak felrobbantak, az AUR-ból érkező embereknek nem volt hiteles, sőt populista üzenetük a lakosság számára, nem volt intézkedésük, ígéretük, nem volt gazdasági megoldásuk, ami a lehető legmegfelelőbb lenne. Az egyetlen, aki még mindig küzd, egy nevetséges területen, az agresszív George Simion.

Az emberek akkor reagálnak, amikor úgy gondolják, hogy változás történhet. Ma még ez a remény is elhalt.

A társadalomnak az a része, amely európai, és amely egy igazi európai Romániát akar, a várakozás állapotába lépett, inkább a túléléssel és az élettel foglalkozik az egyre bonyolultabb világtörténelemben. Már nincs kedve a semmiért az utcára vonulni. 2024-re egy új csodára várva egy olyan politikus vagy párt, amely valóban képes újra reményt gyűjteni.

Ma ez a politikus/párt nem létezik.

P.S.: Még két összetevő hiányzik ahhoz, hogy a románok kimenjenek tiltakozni. A recept második része a sajtó, amelyet szinte teljes egészében a kormánykoalíció irányít, és a pártfogók, akik a koalícióból származó pénz nélkül csődbe mennének. 2017-ben számos nagy csatorna, köztük a televízió is, amely naponta mozgósította a tömeget. Ma, kevés kivételtől eltekintve, a televíziók elrejtik a hatalom csúszásait, csendben bűnrészesek az elnökkel, a kormánnyal és a demokráciát romboló pártokkal.

A harmadik összetevő a titkosszolgálatok. Nyilvánvaló, hogy 2017-2019-ben Liviu Dragnea ellen dolgoztak. Ma azonban csendben akarnak lenni, az ország elfoglalta, a pénz folyik, miért rontana el valamit, ami működik? Nekik természetesen.

Răzvan Chiruţă írása

Forrás: presshub.ro