(…) A Magyarok Világszövetsége Nemzeti Konzultáció Trianonról aláírásgyűjtő akciójához „Spenót” álnévvel a következő komment érkezett:
„Orbán visszacsinálja magának a nagy “történelmi” Magyarországot a csehek, horvátok, szlovákok, szlovének, szerbek, osztrákok, románok, ukránok, magyarok beleegyezésével, és a franciák, angolok, amerikaiak vezényletével. (…) A falu és a városok népei is együtt kántálják a “magyar televízióban” “Szorgos népünk győzni fog”. Oszt nehogy az legyen a vége egyszer, hogy a „magyar”, az csak egy “ország nélküli nemzetiség” legyen! Merthogy már jártunk így többször is! Ideje lenne tanulni, mert most menekülő rabszolgák vagyunk éppen.”
Ez a cinikusnak szánt megjegyzés döbbenetesen valóságos. Érdemes végiggondolni.
Mert, igen! Még csak nem is csendben, valóban zajlik egy fajta Trianon-revízió! A századik évfordulóra csúcsra járatott NER propaganda úgy beszél a Kárpát-medencéről, mintha nem is létezne Trianon. Sőt! Orbán úgy tesz-vesz, épít és üzletel az elcsatolt területeken, mintha máris helyreállt volna a Kárpát-medencei Nagy-Magyarország.
Spenót ugyan viccesnek szánta, de nagyon beletalált a lényegbe: Az érintett kormányok és népek valamiért elnézik Orbán térfoglalását az elcsatolt terülteken. A hazai közvéleményt meg kielégíti a nemzet-lelket egyesítő Kárpát-medencei időjárás-jelentés, meg a Nemzeti Emlékezetfosztó Bizottságok kerekasztal-beszélgetései.
Hogy is van ez? (…)