A NAGYHATALMI JÁTSZMA RÉSZE LEHET A MAJOMHIMLŐPÁNIK GERJESZTÉSE

Oroszország a napokban vetette fel, hogy az új kór Nigériában található amerikai laborokból származik. Akárhogyan is van, a lényeg: mindenképpen Európa fogja megszívni.

A lassan négy hónapja zajló háború hírértéke kezd alábbhagyni, ezért egy újabb járványt dobtak be a „forgatókönyvírók”: ezúttal a majomhimlő „terjed megállíthatatlanul”.

A félelemipar hatalmasat kasszírozott a koronahisztin, az orosz-ukrán balhé miatt pedig olyan válság áll a küszöbön, hogy csak na! De az előbbi kilométerekben van távol, az utóbbi pedig időben húzódik el, így a köztes időre kell azért valami, ami miatt lehet rettegni. Hiszen aki fél, annak nincs szuverén döntési köre, bármit és bármikor rá lehet sózni, legyen az hitvány politikai termék vagy gagyi áru (lásd maszk).

Kicsit időzzünk el a koronavírusnál. Amikor először megpendítették, hogy talán mégsem a denevérevő halpiacos kínaiaktól ered, hanem lehet mesterséges is, a tényellenőrök nem tétováztak, azonnal kijelentették, hogy ilyen nincs, lehetetlen, soha nem is volt. Aztán amikor lecsengett az egész, és többé már nem lehetett rásózni az emberekre az indokolatlan maszk- és lakáshasználatot, szépen csendben kiderült, hogy

mégis nagy a valószínűsége annak, hogy a wuhani labor létezett, és „akár innen is eredhetett” a kórság.

Most, hogy a sajtómunkások – ki tudja miért – megint bepróbálkoztak egy betegséggel, a pletykaáradat természetesen azonnal beindul. Most Oroszország vetette fel, hogy Nigériában amerikai zsoldban álló biológiai laboratóriumokból eredhet a majomhimlő. Egyelőre ostobaság lenne kijelenteni, hogy valóban így van, de az ellenkezőjét se állíthatjuk biztosan. Ellenben ha megvizsgáljuk a tágabb képet, mindjárt rájöhetünk, hogy a világ nem olyan egyszerű, mint szeretnénk, de nem is olyan bonyolult, mint gondoljuk.

Az Egyesült Államok valóban kiemelt kapcsolatokat ápol az Atlanti-óceánra nyíló országgal. Nigériából számos terméket importál, és saját piacot is kialakított a termékeinek Afrikában is. Hogy Oroszország joggal gondolja-e, hogy veszélyes laborok is vannak itt, az természetes, hiszen érdekes módon a hasonló, de „mégsem létező” intézményeket igencsak féltette az USA a háború kitörésekor. Ami nincs, azt pedig nehéz félteni.

Oroszország most ezt meglovagolva állítja, hogy az új betegség is egy ilyenből ered, ami valljuk be, a wuhani és ukrajnai hazudozást tekintve egyáltalán nem volna meglepő.

Csakhogy Afrikában területszerzés folyik. Nálunk csak a geopolitikai nerdek foglalkoznak vele, de Kína gyorsabban és sikeresebben gyarmatosít, mint az Egyesült Királyság fénykorában. Ráadásul Oroszország is egyre nagyobb területet szakít ki a kontinensből, így  természetes, hogy a buliból Amerika sem maradhat ki. Ahogy az elmúlt évszázadokban, Afrika még most is egy gyarmati játékszer, és egy kibontakozó hidegháborús konfliktusban kiemelt szerep jut az ilyen „senki földjének”. Nem csoda, hogy megy – egyelőre – a szóbeli adok-kapok.

Ennek természetesen sem Moszkva, sem Washington, sem Peking nem fogja meginni a levét, mert ha bármilyen betegség kiindul, az elsőként Európát éri el, csakúgy, mint a 2015 óta tartó bevándorlási válság.

Nem az a lényeg tehát, hogy vannak-e laboratóriumok, mert ez a mi életünk szempontjából mellékes. A lényeg az, hogy Amerika és Oroszország már megint Európa felett rendelkezik, és úgy bánik velünk, mint a pókerasztal körül sertepertélő kurtizánokkal a nagyurak.

Forrás: Kontra.hu