Két és fél-, háromszorosára emelik a földgáz árát júliustól a legnagyobb romániai energiaszolgáltatók, többnyire az ukrajnai háborúval indokolva a drágítást. Ágazati illetékesek szerint lehetetlen megjósolni, miként alakul az energiahordozók ára a következő hónapokban.

Bukaresti kormányzati illetékesek lakosság-nyugtatásnak szánt nyilatkozatai ellenére feltartóztathatatlan az energiahordozók tavaly elkezdődött meredek drágulása Romániában. A hazai szolgáltatók a tavalyi év elején fogtak neki az áremelésnek, ami többek között azzal állt összefüggésben, hogy 2020 júliusától a földgáz, 2021 januárjától a villamos energia lakossági árát is liberalizálták, vagyis megszűntek az államilag szabályozott árak. A társaságok a világpiaci árak felfelé ívelésére hivatkozva előbb 15-20, majd 100-200 százalékos drágulást foganatosítottak, akadnak ugyanakkor szolgáltatók, amelyek jelenleg négy-ötszörös áron értékesítik a földgázt és a villamos energiát a másfél évvel ezelőtti tarifákhoz képest. És a drágulási folyamatnak egyáltalán nem látni a végét. Az egyik legnagyobb romániai gázipari vállalat, a hárommillió lakossági és ipari fogyasztót ellátó E.ON Energie a napokban arról értesítette ügyfeleit, hogy júliustól a jelenlegihez képest közel két és félszeres áron szolgáltatja a földgázt.

„A földgáz beszerzési árának az elmúlt időszakban tapasztalt folyamatos emelkedésére, a romániai energiapiac feltételeinek változására tekintettel társaságunk nem képes meghosszabbítani az Önnel kötött szerződést a jelenlegi kereskedelmi feltételek mellett” – szerepel az ügyfeleknek kiküldött szerződésmódosításban.

Ennek megfelelően az E.ON 2022 júliusától 0,653 lejes kilowattóránkénti áron (megawattóránként 653 lejért) értékesíti a földgázt, áfával együtt, ami a jelenleg érvényes 0,280 lej/kWh-ás tarifa ismeretében két és félszeres emelést jelent. Tudni kell, hogy a német tulajdonban lévő E.ON tavaly már megduplázta az energiahordozó árát ügyfelei számára.

Hasonló drágítást eszközöl a francia tulajdonban lévő Engie Románia is. Az 1,9 millió ügyféllel rendelkező energiaipari társaság ugyancsak ezekben a napokban értesítette ki lakossági fogyasztóit, hogy a földgáz jelenlegi 0,254 lejes kilowattóránkénti ára júliustól 0,685 lej/kWh-ra módosul, ami több mint két és félszeres áremelést feltételez.

Más fogyasztók esetében, akik az Engie-nél eddig 0,155 lej/kwh-ás áron kapták a földgázt, ennél is nagyobb, több mint háromszoros lesz az emelés. Ez a gázipari társaság ugyancsak a „piaci feltételek változásával”, a „rekord mértékű beszerzési árral”, továbbá az ukrajnai háborúval indokolja a drágítást, előrebocsátva, hogy egyáltalán nem lehet kiszámítani, lesz-e elegendő mennyiségű energiahordozó a következő télen.

Különben mindkét társaság felhívja ügyfelei figyelmét, hogy a bukaresti kormány jövő áprilisáig meghosszabbította a tavaly októberben foganatosított energiaár-kompenzációt, ennek megfelelően a földgázért legtöbb 0,31 lejt kell fizetniük kilowattóránként a háztartási fogyasztóknak. Ha viszont a kormány nem hosszabbítja meg jövőre is az árkorlátozást, a lakosságnak piaci áron kellene megvásárolnia az energiahordozót, ami rengeteg háztartás számára egyszerűen lehetetlen lesz.

Ágazati szereplők szerint a globális energiapiac jelenleg annyira kiszámíthatatlan, hogy képtelenség megjósolni, mennyibe kerül a gáz vagy a villamos energia egy év múlva.

„Olyan gyors változások mennek végbe a piacon, hogy a nemrég tett becsléseknek ma már semmi közük a valósághoz. Jelenleg például senki nem tudja felmérni az ukrajnai háború következményeinek mértékét” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Iuliana Pănescu, a Premier Energy társaság főosztályvezetője. Pănescu szerint „kristálygömb birtokában” sem lehet megjósolni, miként alakul 2023-ban az energiahordozók ára, meggyőződése ugyanakkor, hogy az „olcsó szolgáltatások kora lejárt”.

Forrás: Krónika