Megtorló akciókat hajtanak végre civilek ellen Harkiv megye visszafoglalt területein az ukrán fegyveres erők, ami felháborító – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

“AMI HARKIV MEGYE LAKOSAIT ILLETI, A BEÉRKEZŐ INFORMÁCIÓK SZERINT OTT MOST VALÓBAN SOK OLYAN MEGTORLÓ INTÉZKEDÉS TÖRTÉNIK, AMI NEM ILLESZKEDIK SEMMILYEN KERETBE. EMBEREKET KÍNOZNAK, EMBEREKET GYALÁZNAK MEG. EZ TERMÉSZETESEN FELHÁBORÍTÓ. A KÜLÖNLEGES HADMŰVELET FOLYTATÓDIK”
– mondta Peszkov.
Azt a hírt kommentálva, miszerint az ukrán hatóságok Harkiv megyében olyan orosz és ukrán tanárokat vettek őrizetbe, akik az orosz megszállás alá került területeken az orosz tanrend szerint tanítottak a helyi iskolákban, a szóvivő Szergej Kravcov orosz oktatási miniszterre hivatkozva azt mondta, hogy a területeken jelenleg nincsenek orosz tanárok.
Harkiv megye oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatása arról tájékoztatta a TASZSZ-t kedden, hogy a visszafoglalt Harkiv megyei településekre bevonult ukrán hadsereg “terrorizálja” a civileket, és falvakat zárt le “tisztogatás” céljából. Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy “átcsoportosította” erőit a Harkiv megyei Balaklija és Izjum térségéből, és a szakadár Donyecki Népköztársaságba vezényelte át őket. Nyugati híradások és elemzők szerint az orosz hadsereg eddigi legnagyobb vereségét szenvedte el az északi frontszakaszon.

PESZKOV KEDDEN ISMÉTELTEN A VÉDELMI TÁRCA HATÁSKÖRÉBE UTALTA AZ “ÁTCSOPORTOSÍTÁS” KOMMENTÁLÁSÁT. KÉRDÉSRE VÁLASZOLVA AZT MONDTA, HOGY A KREML JELENLEG NEM TERVEZI A MOZGÓSÍTÁS ELRENDELÉSÉT.
A szóvivő szerint a “különleges hadművelet” ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állampolgárok konszolidált támogatását tudhatja maga mögött. Mint mondta, ezt bizonyítják a közvélemény-kutatások, és ezt mutatja a hétvégén megtartott választások eredménye is.

“AMI A MÁS, KRITIKUS NÉZŐPONTOKAT ILLETI, AMÍG EZEK A JELENLEGI JOGI KERETEKEN BELÜL MARADNAK, ADDIG AZ PLURALIZMUS. DE EZ A HATÁR NAGYON-NAGYON KESKENY, ITT NAGYON ÓVATOSNAK KELL LENNI”
– mondta Peszkov.
Megjegyezte, hogy a közvélemény nagyon érzékenyen reagál a háború fejleményeire.
Szergej Lavrov külügyminiszter egy keddi moszkvai tanácskozáson kijelentette, hogy a Nyugat “hibrid háborút” indított Oroszország ellen, amely “példátlanná vált”, miután, mint fogalmazott, Moszkva “rákényszerült a különleges hadműveletre”. Lavrov szerint a Nyugat célja Oroszország gazdaságának tönkretétele.
Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma (parlamenti alsóház) elnöke keddi Telegram-bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy szerinte Washington azzal, hogy az utolsó ukránig folytatja a háborút, “erősen téved, ha azt hiszi, hogy az őt nem fogja érinteni”.

Forrás:MTI