“Az a szerencse, hogy az emberek nem értik a bank és pénzügyi rendszerek működését. Ha értenék, már holnap kora reggel forradalom lenne.”
Henry Ford

 

Miért rosszabb sok modern élelmiszer? Miért van baj az egészséggel, és miért szorítják ki a mezőgazdaságból azokat a kistermelőket, akik a világ nagy részét táplálják?

Leginkább az olyan emberek gondolkodásmódja miatt, mint Larry Fink, a BlackRock-tól – a világ legnagyobb vagyonkezelő cégétől – és az általuk támogatott gazdasági rendszer miatt.

2011-ben Fink azt mondta, hogy a mezőgazdasági és vízügyi beruházások a következő 10 évben fognak a legjobban teljesíteni.

Fink kijelentette:

“Fogadjon a gazdálkodásra és a vízre, és érezze jól magát a tengerparton.”

Nem meglepő, hogy mindössze három évvel később, 2014-ben az Oakland Institute megállapította, hogy az intézményi befektetők, köztük a fedezeti alapok, a magántőke- és nyugdíjalapok világszerte, új és nagyon kívánatos eszközosztályként kezelték a termőföldet.

Az alapok jellemzően 10-15 éves időszakra fektetnek be, jó hozamot biztosítva a befektetőknek, de gyakran hosszú távú környezeti és társadalmi károkat okozva. A földek felvásárlásával és egy ipari, exportorientált mezőgazdasági modell megszilárdításával aláássák a helyi és regionális élelmezésbiztonságot.

2020 szeptemberében a Grain.org felfedte, hogy a magántőke-alapok – nyugdíjalapokból, szuverén befektetési alapokból, alapítványi alapokból, valamint kormányok, bankok, biztosítótársaságok és nagy nettó magánszemélyek befektetéseiből álló pénzkészletek – fektetnek be a mezőgazdasági szektorba szerte a világon.

Ebből a pénzből a gazdaságokat bérbe adták vagy olcsón megvásárolták, és amerikai mintára beolvadtak gabona- és szójabab nagyvállalatokba. Az offshore adóparadicsomok és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank különösen Ukrajnát célozta meg.

A nyugati agráripar már jó ideje célba vette Ukrajna mezőgazdasági szektorát. Az ország az összes európai szántó egyharmadával rendelkezik. Az Oriental Review 2015-ös cikke megjegyezte, hogy az USA-Ukrajna Üzleti Tanács élén álló ukrán amerikaiak az 1990-es évek közepe óta szorgalmazzák külföldi ellenőrzést Ukrajna mezőgazdasága felett.

2013 novemberében az Ukrán Mezőgazdasági Unió olyan jogszabály-módosítást dolgozott ki, amely a géntechnológiával módosított vetőmagok széles körű használatának lehetővé tételével a globális agrárüzlet javát szolgálja.

2020 júniusában az IMF 18 hónapos, 5 milliárd dolláros feltételes hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára.

A Világbank már a konfliktus előtt az Ukrajnának nyújtott 350 millió dolláros fejlesztési kölcsön (COVID „segélycsomag”) feltételeként az állami mezőgazdasági földterületek értékesítésére vonatkozó intézkedéseket iktatott be. Ebbe beletartozott az a követelmény, hogy „lehetővé tegyék a mezőgazdasági földterületek értékesítését és a föld fedezetként való használatát”.

Érdekes módon Larry Fink és a BlackRock állítólag „koordinál” Ukrajna „újjáépítésébe” irányuló beruházásokat.

Egy 2022. december végén közzétett hivatalos közlemény szerint a BlackRockkal kötött megállapodás:

“… a közeljövőben az országunk újjáépítésében részt vevő összes potenciális befektető és résztvevő erőfeszítéseinek összehangolására, valamint az ukrán gazdaság legfontosabb és leghatékonyabb ágazataiba történő befektetések összehangolására összpontosítanak.”

A védelmi vállalatokba fektetett több mint 813,5 milliárd dollárral a BlackRock mindenki számára előnyös helyzetben van – a pusztításból és az újjáépítésből egyaránt profitál.

A BlackRock egy köztulajdonban lévő vagyonkezelő, amely szolgáltatásait elsősorban intézményi, közvetítő és lakossági befektetőknek kínálja. A cég azért van, hogy eszközeit arra használja fel, hogy pénzt keressen ügyfelei számára. És biztosítania kell, hogy a pénzügyi rendszer e cél elérése érdekében működjön. És pontosan ezt teszi.

Még 2010-ben a farmlandgrab.org weboldal arról számolt be, hogy a BlackRock globális mezőgazdasági alapja a mezőgazdasági vegyipari termékekkel, berendezésekkel és infrastruktúrával, valamint árucikkekkel és élelmiszerekkel, bioüzemanyagokkal, erdőgazdálkodással, mezőgazdasággal és mezőgazdasági földterületekkel foglalkozó vállalatokat célozza meg (és fektet be ezekbe).

A Global Witness kutatása szerint az alap azóta közvetett hasznot húz az emberi jogokkal és a környezeti tényezőkkel szembeni visszaélésekből, mivel olyan bankokba fektetett be, amelyek a káros pálmaolaj-cégek finanszírozásáról híresek (lásd a The True Price of Palm Oil, 2021. évi cikket).

A Blackrock 2006-ban indított Global Consumer Staples tőzsdén kereskedett alapja (ETF) a “Pénzügyi befektetések és a közös tulajdon növekedése a globális agrár-élelmiszeripari cégekben” című cikk szerint:

„Az 560 millió dolláros vagyonnal rendelkező alap a világ számos legnagyobb élelmiszeripari vállalatában rendelkezik érdekeltséggel, és az agrár-élelmiszeripari részvények az alap hozzávetőleg 75%-át teszik ki. A Nestlé az alap legnagyobb holdingja, és az alapot alkotó egyéb élelmiszeripari vállalatok közé tartozik a Coca-Cola, a PepsiCo, a Walmart, az Anheuser Busch InBev, a Mondelez, a Danone és a Kraft Heinz.

A cikk szerzője, Jennifer Clapp professzor rámutat a BlackRock COW Global Agriculture ETF-ére is, amely 231 millió dolláros vagyonnal rendelkezik, és azokra a vállalatokra összpontosít, amelyek alapanyagokat (vetőmagokat, vegyszereket és műtrágyákat) és mezőgazdasági berendezéseket szállítanak, valamint a mezőgazdasági kereskedő társaságokra. Kulcspozíciói közé tartozik a Deere & Co, a Bunge, az ADM és a Tyson. Ez a BlackRock saját 2018-as adatain alapul.

Jennifer Clapp elmagyarázza:

„Együttesen a BlackRock, a Vanguard, a State Street, a Fidelity és a Capital Group vagyonkezelő óriások jelentős részesedéssel rendelkeznek az élelmiszer-ellátási lánc különböző pontjain domináló vállalatokban. Ez az öt vagyonkezelő társaság együttesen mintegy 10-30 százalékos részesedéssel rendelkezik az agrár-élelmiszeripari szektor vezető vállalataiban.”

A BlackRock és cége nagymértékben fektet be az uralkodó globalizált élelmiszer- és gazdálkodási rendszer sikerébe.

Jót tesznek egy eredendően ragadozó rendszernek, amely többek között a hazai termelési rendszerek kiszorításáért, számos gazdálkodó elszegényedéséért világszerte, a vidéki közösségek és kultúrák elpusztításáért, az alacsonyabb színvonalú élelmiszerekért és betegségekért, a kevésbé változatos táplálkozásért, az ökológiai pusztításért felelős. és a független termelők proletarizálódása a felelős.

Ernst Wolff újságíró szerint méretük miatt a BlackRock és társa, a Vanguard ellenőrzést gyakorol a kormányok és olyan kulcsfontosságú intézmények felett, mint az Európai Központi Bank (EKB) és az amerikai jegybank. A BlackRock és a Vanguard több pénzügyi eszközzel rendelkezik, mint az EKB és a Fed együttvéve.

A BlackRock jelenleg 10 billió dollárnyi vagyont kezel. A cég befolyásának hangsúlyozására Fink, aki maga is milliárdos, és a Világgazdasági Fórum, valamint a nagyhatalmú és rendkívül befolyásos Külkapcsolati Tanács igazgatótanácsában ül, amelyet gyakran Amerika árnyékkormányaként emlegetnek – a trón mögötti valódi hatalom. William Engdahl kutató szerint a vállalat 1988 óta olyan helyzetbe került, hogy de facto ellenőrzi a Federal Reserve-t, a Wall Street legtöbb megabankját, beleértve a Goldman Sachst, a davosi Világgazdasági Fórumot és most a Biden-kormányzatot.

Engdahl leírja, hogy a BlackRock korábbi vezetői hogyan töltik be a kulcsfontosságú kormányzati pozíciókat, irányítják a Biden-adminisztráció gazdaságpolitikáját, és hogyan irányítja a vállalat a “Great Reset” és a globális “zöld” menetrendet.

Fink a közelmúltban dicsérte az élelmiszerek jövőjét és a “kódolt” magvakat, amelyek saját műtrágyát termelnek. Azt mondja, ez “elképesztő technológia”.

Valószínűbb, hogy remek befektetési lehetőség lesz, ahogy az a GM-gazdálkodásban megszokott: nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. És még ha az ígéretek teljesülnek is, valószínűleg egy sor „rejtett költség” (egészségügyi, szociális, környezetvédelmi stb.) lesz.

És ez nem üres spekuláció. Nem kell tovább néznünk, mint a zöld forradalom leple alatt az élelmiszerekbe és a mezőgazdaságba tett korábbi „beavatkozások”, amelyek keveset vagy semmit sem tettek az általános élelmiszertermelés növelésében (legalábbis Indiában), de ökológiailag, ökológiailag és társadalmilag óriási mértékű rombolást végeztek. Ez költségekkel és negatívumokkal járt. Az emberi egészségre gyakorolt ​​hatások, amelyekre számos kutató és író rávilágított, nem utolsósorban Bhaskar Save indiai hatóságokhoz intézett nyílt levelében és Vandana Shiva munkájában.

A zöld forradalom azonban beágyazta a vetőmag- és agrokémiai óriásokat a globális mezőgazdaságba, függővé téve a gazdálkodókat saját tulajdonú inputjaiktól és globális ellátási láncaiktól. Hiszen az értékteremtés volt a projekt egyik fő célja.

De miért törődne Fink ezekkel a “rejtett költségekkel”, nem utolsósorban az egészségügyi következményekkel?

Valószínűleg az „egészségügybe” és a nagy gyógyszerészetbe történő befektetéseket miatt. A BlackRock befektetései támogatják és profitálnak az ipari mezőgazdaságból, valamint annak rejtett költségeiből.

A rossz egészségi állapot jót tesz az üzleti életnek (lásd például a BlackRockot az egészségügyi befektetési lehetőségekről a Covid-19 közepette a BlackRock webhelyén). A BlackRock weboldalát böngészve hamar világossá válik, hogy a BlackRock az egészségügyi szektort erős hosszú távú tétnek tekinti.

És jó okkal. Például egy, az American Journal of Preventive Medicine folyóiratban nemrégiben közzétett, lektorált tanulmány szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF) megnövekedett fogyasztása az összes korai, megelőzhető haláleset több mint 10%-ával volt összefüggésben Brazíliában 2019-ben.

Az eredmények nemcsak Brazília esetében jelentősek, hanem különösen a magas jövedelmű országokban, például az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, ahol az UPF a teljes kalóriabevitel több mint felét teszi ki. A brazilok sokkal kevesebbet fogyasztanak ezekből a termékekből, mint a magas jövedelmű országok. Ez azt jelenti, hogy a becsült hatás még nagyobb lenne a gazdagabb országokban.

A kereskedelmi megállapodások, a kormányok és a WTO vállalati befolyása miatt az élelmiszer-kiskereskedelmi és élelmiszer-feldolgozó transznacionális vállalatok továbbra is gyarmatosítják a piacokat szerte a világon, és érvényesítik az UPF-eket.

Mexikóban globális agrár-élelmiszeripari vállalatok vették át az élelmiszerelosztási csatornákat, és a helyi élelmiszereket olcsó feldolgozott termékekre cserélték. Európában a lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott, a szegények pedig különösen a magas kalóriatartalmú, tápanyagban szegény élelmiszerekre szorulnak.

Larry Fink jó abban, amit csinál – megtérülést biztosít a cége tulajdonában lévő eszközökön. Folyamatosan terjeszkednie kell új piacokra, vagy új piacokat kell létrehoznia, hogy biztosítsa a tőkefelhalmozást, és így ellensúlyozza az általános nyerési arány csökkenésének tendenciáját. Tőkét (vagyont) kell felhalmoznia, hogy újra befektesse és további profitot termeljen.

Amikor a tőke azért küzd, hogy elegendő profitot termeljen, a termelő vagyon (tőke) túl sokat halmoz fel, leértékelődik, és a rendszer válságba kerül. A válság elkerülése érdekében a kapitalizmusnak folyamatos növekedésre, bővülő piacokra és elegendő keresletre van szüksége.

Ez pedig azt jelenti, hogy ennek lehetővé tételéhez meg kell teremteni a politikai és jogi alapot. Indiában például a most hatályon kívül helyezett három 2020-as mezőgazdasági törvény hatalmas befektetési lehetőségeket jelentett volna a BlackRockhoz hasonló vállalatok számára. Ez a három törvény – csak nevében az imperializmus – a külföldi mezőgazdasági vállalkozások és vagyonkezelők szükségleteinek való átadást jelentette, akiknek hozzáférésre van szükségük India mezőgazdasági földjeihez.

A törvények India élelmezési szuverenitásának neoliberális haláltusáját ütötték volna ki, veszélyeztetve az ország élelmezésbiztonságát és milliók megélhetését. De ami számít a globális agrártőkének és a befektetési cégeknek, az a profit elősegítése és a befektetések megtérülésének maximalizálása.

Ez a mozgatórugója a modern élelmiszer-rendszernek, amely körülbelül egymilliárd embert hagy alultápláltságban szenvedni az élelmiszerbőség világában. Ez nem véletlen, hanem szándékos – egy olyan rendszer velejárója, amely a vállalati profitot az emberi szükségletek elé helyezi.

A modern agrárüzlet/agrárüzlet azt az elképzelést használja, hogy ők és termékeik elengedhetetlenek ahhoz, hogy „elképesztő technológiát” használva „táplálják a világot”, hogy legitimálják magukat. Valójában azonban ez egy eredendően igazságtalan, globalizált élelmiszer-rendszer, ahol a gazdálkodók kiszorulnak a gazdaságból, vagy a vállalati ellátási láncok számára működő, szabadalmaztatott termékek taposómalmába esnek, és ahol a lakosság ki van téve a géntechnológiával módosított szereknek. feldolgozott termékeknek és laboratóriumban termesztett élelmiszereknek.

Az élősködő elitek érdekeit szolgálja az a rendszer, amely lehetővé teszi, hogy „élj sokáig és érezd jól magad a tengerparton”. A gazdasági háború azonban nap mint nap folyik az emberiség nagy része ellen.

Forrás: Krisenfrei