Egy „katedrálisszerű”, több száz méter magas barlangot fedeztek fel az antarktiszi Ross-selfjég alatt 500 méterrel új-zélandi kutatók. Tengeri élőlények rejtett világaként írják le a helyet.

Az Antarctica New Zealand állami kutatóintézet által vezetett csoport azt vizsgálta, milyen szerepet játszhat a jégolvadásban egy antarktiszi „folyó” torkolata. Ezért indítottak fúrásokat, ám a lyukba leküldött kamera képét nézve egy addig rejtett világ tárult a szemük elé, ahol kis lények sokasága nyüzsgött.

„Egy darabig azt hittük, valami probléma van a kamerával, de amikor sikerült élesíteni a fókuszt, akkor megláttuk az 5 milliméter körüli ízeltlábúak raját” – mondta a The Guardian brit napilapnak Craig Stevens, Új-Zéland Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézetének (NIWA) kutatója.

A tudós elbeszélése szerint amikor már azt hitték, a selfjég más részein történt fúrásokkal nagyjából elvégezték a munkájukat, akkor jöttek az újabb meglepetések, és kiderült, hogy egy nagy területen elhelyezkedő ökoszisztémára bukkantak.

„Fel-alá ugráltunk, mert az, hogy ez a rengeteg állat mind az eszközeink körül úszkált, egyértelműen megmutatta, hogy egy fontos élővilág van odalent.”

A helyszínre eredetileg klímakutatási céllal érkező tudósok a további megfigyelések érdekében műszereket hagytak a folyóban.

A laborban pedig azt vizsgálják majd, mi teszi az érintett vizet annyira élhetővé, hogy a garnélaszerű állatkák jól érezzék ott magukat.

Forrás: HVG