– Magyarország fejjel, Lengyelország szívvel cselekszik az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, a magyarok hagyományosan kemény realisták, a lengyelek inkább nem azok – állapította meg Marek Jan Chodakiewicz  a Do Rzeczy lengyel hetilapnak adott interjúban. Az Egyesült Államokban élő, lengyel származású történész szerint Orbán Viktor miniszterelnök olyan politikát folytat Oroszországgal, amilyet Németország képviselt sokáig: igyekszik a lehető legtöbb nyereséget kihozni ebből a kapcsolatból, a szívélyes viszony fenntartásával. A lengyel politikát ezzel szemben valamiféle „szent felháborodás” jellemzi az Ukrajna brutális orosz megtámadása miatt.

A szakértő Ukrajna esélyeit latolgatva rámutatott, hogy Kijev támogatásával Varsó legfeljebb időt nyerhet, ideig-óráig távolabb tarthatja a háborút a határaitól. 

De szerinte közben maga is tudja, hogy Ukrajna hosszabb távon nem nyerheti meg ezt a háborút, mert ha Oroszország netán meg is gyengül, és átmenetileg megelégszik a Donyec-medence elfoglalásával, pár év múlva újra támadni fog.

Emlékeztetett, hogy Oroszországot nyugatról tartósan soha nem tudták legyőzni, a hódítók, mint a mongolok, általában kelet felől érkeztek. – Valószínű, hogy valamikor a jövőben komoly konfliktus alakul ki Oroszország és Kína között, de jelenleg taktikai szövetségesek Amerikával szemben. Ráadásul az Egyesült Államoknak nem áll érdekében Oroszország elpusztítása, amely természetes geopolitikai gátat képez Kínával szemben. Lengyelországnak ezért nem kellene élen járnia a Moszkva elleni fellépés követelésében, meg kellene elégednie a NATO és Washington megbízható szövetségesének szerepével – magyarázta.

Az amerikai történész figyelmeztetett arra is, hogy Lengyelország nem nagyhatalom, nincs atomfegyvere. 

– Van-e valamilyen értelme annak, ha Washington a sereg élén látja őt? Ha Varsónak nincs ereje Oroszország megállításához, akkor arra kellene törekednie, hogy egyrészt Moszkva a lehető legkevesebb figyelmet fordítsa rá, másrészt hogy Washington a lehető legnagyobb mértékben elköteleződjön Európa ezen részének védelmére, a helyzet szükségtelen eszkalálódása, a harmadik világháború kitörésének veszélye nélkül – vélekedett.

A történész annak a lehetőségére is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi amerikai politika megváltozhat, mert különösen a jobboldalon egyre inkább uralkodóvá válnak az oroszpárti irányzatok.

– Az amerikai jobboldal Ukrajnát Soros György, a Clinton és Biden család, valamint az ukrajnai oligarchák domíniumának, Volodimir Zelenszkij elnököt pedig a bábjuknak tekinti. Ezért nem lehet mindig Washingtonban bízni, lehetséges és szükséges mindenkinek a saját erejére támaszkodnia – figyelmeztetett.

A szakember számol egy esetleges orosz invázió következményeivel is. Szerinte egy „fekete forgatókönyv” esetén Oroszország nem szállja meg, legfeljebb „finlandizálja” Magyarországot. – De még egy esetleges atomháború esetén is jobban járhat Budapest, amely orosz szemszögből nézve kevésbé szolgált rá az atomrakétára, mint Varsó – összegezte.

Magyar Nemzet