Oroszország védelmi vonalait áttörte az ukrán hadsereg és több kiemelten fontos települést felszabadított az orosz megszállás alól.

Ilyen például a kulcsfontosságú vasúti csomópontnak számító Kupjanszk illetve Izjum, amely az oroszok fő támaszpontja volt Harkiv megyében. Közben az ukrán titkosszolgálat is elismerte, hogy a déli offenzíva beharangozása hónapokban át csak dezinformáció volt – olvasható Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő elemzésében.

“Hazánkban a kormánypárti szakértők egy része hallgat az eseményekről, más szakértők itthon és külföldön “örömtüzeket” gyújtanak mert állításuk szerint Ukrajna döntő csatát nyert. Nos, mindkét megközelítés elfogult és hibás. Ukrajna kétségtelenül komoly támadó hadműveletet kezdett és annak első része, amely két alműveletből állt, részben sikeresen befejeződött. A figyelemeltérést adó Herszoni támadás tényleg elvonta az orosz hadvezetés figyelmét és megtévesztette Moszkvát, de ez úgy volt lehetséges, hogy Kijev Dél-Ukrajnában komoly veszteségeket szenvedett. Az átverés után sikeres volt az orosz állások áttörése Harkiv megyében, de az áttörés és több város felszabadítása nem jelenti azt automatikusan, hogy Ukrajna megnyerte a csatát. A történtek elemzése úgy pontos, hogy a művelet első része ukrán győzelemmel zárult. A második rész, a területek megtartása, az orosz frontállások áttörésének kiszélesítése, a ukrán erők “szárnyainak” megvédése, biztosítása és a mindenképpen érkező orosz ellencsapás kivédése még nem történt meg” – írta Tarjányi.

“Ha a felsorolásomban szereplő műveleti részeken túl vagyunk, éS ezeket is megnyerte Ukrajna, akkor és csak akkor jelenthetjük ki, hogy Kijev 2022 nyár végi ellentámadása sikeres volt és legyőzte Oroszország Nyugat harccsoportját. Nem Oroszországot hanem a Nyugat harccsoport erőit. Amíg ez nincs, nem lehet lezártnak tekinteni az ütközetet. Meg kell értenünk, hogy a ma háborúiban egyre kevesebb a rövid idő alatt lezajló döntő ütközet. Helyette inkább a komplex, hosszú időn keresztül tartó, műveleti sorrendjében bonyolult összecsapások dominálnak. Ukrajnában különösen.” – foglalta össze Tarjányi Péter.

A szakértő végezetül hozzátette: szerinte a médiában az ütközet kapcsán nem a realitás olvasható.

Forrás: ukrinform.hu