Az ukrán haditengerészet bejelentette, hogy elsüllyesztette Oroszország “Vesily Bekh” vontatóhajóját, megrakodva fegyverekkel és katonákkal, és a Kígyó-sziget felé vette az irányt.

Kijev arról számolt be, hogy két Harpoon rakétát használt az orosz hajó eltalálására. Az információkat az OSINTtechnical felhasználó, egy védelmi újságíró Twitter-fiókján is közzétették. A közzétett képeken fehér lángot láthatunk a nyílt tengeren, majd később egy füstoszlopot. A képeket egy Bayraktar TB-2 drónon keresztül készítették.

Ez a második nagyszabású orosz hajó, amelyet az ukrán hadsereg a háború kezdete óta elsüllyesztett. 2022. április 14-én a Moskva cirkáló, Oroszország zászlóshajója a Fekete-tengeren, amelynek fedélzetén mintegy 500 legénység volt.

Az orosz vontatóhajó elleni péntek reggeli támadás egyike annak a többszörös csapásnak, amelyet Moszkva hajóinak adtak a sziget közelében. A hajó fedélzetén történő katonai szállítás rávilágít a Kígyó-sziget stratégiai fontosságára Oroszország számára, amely a háború első napjától kezdve azonnal megkezdte militarizálásának folyamatát.

Románia és a kígyósziget fontossága

Az Atlanti Tanács amerikai agytröszt már 2021 augusztusában közölte, hogy Oroszország a Kígyó-sziget megszállását arra használhatja fel, hogy teljesen megakadályozza az ukrán fekete-tengeri kikötőkbe irányuló tengeri forgalmat. 2014-ben a Kreml jogellenesen annektálta a Krím félszigetet, és ezt a manővert arra használta, hogy blokádot vezessen be Ukrajna Azovi-tengerben lévő kikötőire – Berdianskra és Mariupolra.

Ebben az összefüggésben a Kreml harcolni fog azért, hogy a jövőben fenntartsa az ellenőrzést a sziget felett – mondta Valentin Naumescu, a nemzetközi kapcsolatok professzora a Szabad Európának. A szakértő emlékeztet a sziget és a körülötte lévő felségvizek bonyolult helyzetére, amelyek a Románia és Ukrajna közötti vita okai voltak a Nemzetközi Bíróságon.

A tárgyalást követően a román állam körülbelül 9 700 négyzetkilométeres területet kapott a sziget közelében (79,34%), míg Kijev a fennmaradó 2 300-at (20,26%).

Miután a Kreml 2022 februárjában elfoglalta a szigetet, az orosz csapatok és fegyverek 45 kilométerre elérték a román part legközelebbi pontjától, és a megszállással, valamint azzal a lehetőséggel, hogy Oroszország tövissé váljon a bukaresti hatóságok oldalán.

Constanta kikötője, amely fontos szerepet játszhat a blokkolt gabona Ukrajnába történő exportjában, 174 kilométerre van az orosz katonáktól és katonai felszerelésektől, amelyek a szigeten állomásoznak.

“Sajnos nagyon jól tudjuk, hogy Oroszország olyan állam, amely szembeszáll a nemzetközi joggal, a nemzetközi jog rendjével, a nemzetközi jog rendelkezéseivel, a szerződésekkel, a nemzetközi bíróságok határozataival. De sajnos fontolóra vehetünk egy meglehetősen lehetséges forgatókönyvet is, miszerint Oroszország nem fogja elismerni a hágai Nemzetközi Bíróság 2009-es döntését, ha a konfliktus befejezése után a kígyósziget hivatalosan is az ország területén marad” – mondta Naumescu.

A kígyók szigete – rövid történelem

A Fekete-tengeren található Snake Island Rock körülbelül 45 km-re található Románia és Ukrajna partjaitól. A sziget az ukrán Odesszai terület Iszmail Raionjának része.

Bár a Románia és a szövetséges hatalmak közötti 1947-es párizsi békeszerződés rögzítette azt a tényt, hogy Kígyó-sziget Romániához tartozik, a volt Szovjetunió 1948-ban illegálisan átruházta és annektálta Kígyó-szigetet.

2009-ben a hágai Nemzetközi Bíróság Romániának ítélte a sziget közelében lévő kontinentális talapzat 79,34%-át, ami 9 700 km2-t jelent (átlagos mélysége meghaladja az 50 métert).

Ugyanezen döntéssel Ukrajna a kontinentális talapzat 20,26%-át kapta meg, ami 2 300 km2-t jelent.

A kedvező hágai döntést követően Románia rendelkezik a térség szénhidrogén-erőforrásaival, ami nagy jelentőséggel bír az ország energiabiztonsága szempontjából, és fontos hatással van a nemzeti energiavédelmi tervben.

Ukrajna számára a Kígyó-sziget fontos stratégiai pont, mivel a sziget közelében lévő hajózható csatornák 12 tengeri mérföldön át húzódnak, és kereskedelmi összeköttetést biztosítanak Odesszai és Kherson kikötővárosokkal, ami hatással van az ország gazdasági ellenálló képességére.

Június 16-án az OSINT-88 felhasználó által közzétett, nyílt forráskódú információkra (OSINT) szakosodott kép közzétett egy képet a Snake Islandről, amelynek felületén több mint 18 különböző típusú jármű, valamint egy repülési radar található.

Ezenkívül a legutóbbi műholdképek alapján az orosz hadsereg több föld-levegő rakétát küldött a szigetre, az oroszok pedig a terület közelében lévő haditengerészeti hajókat is ugyanazzal a rakétarendszerrel szerelték fel.

“Az oroszok számos légvédelmi rendszert telepítettek a szigetre, amelyek a fenyegetések különböző spektrumát fedik le: SA-13, Panţir, Tor, ZU-23-2 légvédelmi lövegek” – mondja Pierre Grasser, francia kutató és a párizsi Sorbonne Egyetem orosz védelmi szakértője.

Májusban az Atlanti-óceán Tanácsa arról számolt be, hogy a Kígyó-szigetért folytatott hosszú küzdelem tükrözte a körülbelül 0,17 négyzetkilométeres kis szikla létfontosságú szerepét a Fekete-tenger északnyugati részének uralmában. Mivel a Kreml képes megerősíteni jelenlétét a szigeten, az orosz rakétarendszerek tárolásának helyévé válhat.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország milyen fegyvereket hozhat a szigetre, Valentin Naumescu elkerülte, hogy konkrétan kiejtse, de azt mondta, hogy a sziget felszíne lehetővé teszi helikopterek küldését, de valószínűleg nem repülőgépekkel, a sziget kis területe miatt.

“Oroszországnak meglehetősen fontos ellenőrzése lehet a Fekete-tenger északnyugati része felett, ahonnan felügyelheti és ellenőrizheti, többek között azért is, mert a távolság sokkal kisebb, ami a román parton történik. Ez magában foglalja a Mihail Kogălniceanu katonai bázisát, amely nincs túl messze. Tehát alapvetően Oroszország nagyon közel kerülne Románia területéhez” – folytatta Valentin Naumescu.

A kockázatok nem korlátozódnak csak a partvonal és Románia térsége tevékenységeinek ellenőrzésére. A Snake Island militarizációjának problémái azzal a ténnyel is összefüggenek, hogy a vizeket az orosz hadsereg hajói folyamatosan repülni fogják, ami sokkal nehezebbé teszi a földgáz tengeri lerakódásainak kiaknázását. Májusban a román parlament elfogadta az offshore törvényt, amelynek célja a Fekete-tengerből származó gázkitermelés megkönnyítése és a román állam orosz gáztól való függetlenségének garantálása.

A Deloitte tanulmánya szerint a Fekete-tenger földgázkészletei körülbelül 200 milliárd köbmétert tesznek ki. Az Institute for Research in Foreign Policy által 2020 elején közzétett elemzésben a szakértők megemlítették az orosz-román konfliktus lehetőségét a fekete-tengeri olajmezők felett.

Gustav Gressel szakértő korábban a Szabad Európa által közzétett elemzőanyagban arról számolt be, hogy a fekete-tengeri helyzet hasonlít a Dél-kínai-tengerhez, amikor a Kína és Oroszország közötti feszültségek az olajlelőhelyek kiaknázásának megállításához vezettek a térségben.

“Nehezen hiszem el, hogy Oroszország támadást fog intézni Romániához vagy a NATO-hoz Kígyó-szigetről, mivel a sziget nem elég nagy ahhoz, hogy megfelelő katonai bázisnak vagy – imádkozom – katonai képességeknek adjon otthont, amelyek lehetővé teszik egy támadás előkészítését” – zárta Naumescu.

Forrás: Europa Libera Romania