Az AFP tudósítása szerint Joe Biden egy Los Angeles-i adománygyűjtő rendezvényen arról beszélt, hogy szerint Volodimir Zelenszkij „nem akarta meghallani” a figyelmeztetéseket az oroszok készülő támadásáról.

Az amerikai elnök azt mondta, hogy előre figyelmeztették az ukrán elnököt arra, mire készül Putyin, de hiába. Biden szerint egyértelmű volt, hogy Putyin be akar hatolni Ukrajnába, de Zelenszkij nem akart hallani róla, ahogy sokan mások sem. Biden azt mondta, megérti ezt a reakiót, de ettől még Putyin betört Ukrajnába.

Most Zelenszkij szóvivője, Szergej Nikiforov reagált Biden szavaira. Azt mondta, Zelenszkij megelőző szankciókat kért Oroszország ellen a nagyszabású invázió előtt, de erről Ukrajna partnerei „nem akartak hallani”. A szóvivő azt mondta, akkoriban Zelenszkijnek három vagy négy telefonbeszélgetése is volt Joe Bidennel, és részletes helyzetértékelést folytattak, „ezért »nem akarta meghallani« kifejezést valószínűleg tisztázni kell” – mondta Nikiforov a LIGA.net ukrán hírügynökségnek.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója azt mondta, Ukrajnának világos volt, hogy Oroszország inváziót tervez és készül rá, a kérdés az volt, mekkora méretű lesz a támadás. Szerinte abszurd ilyesmivel vádolni egy országot, ami több mint 100 napja ellenáll az agresszornak, amikor a kulcsfontosságú országok elővigyázatosságból nem tudták megállítani Oroszországot. Azt mondta, Zelenszkij figyelt a figyelmeztetésekre, de az orosz invázió mértéke „sok országot sokkolt, köztük partnereinket”.