Véget ér a körülményekhez képest jó világ azoknak a Szlovákiában menedéket lelő ukrajnai menekülteknek, akiket még februárban a szlovák parlamenthez tartozó csesztei (Častá-Papiernička) rekreációs központban helyeztek el. Elfogyott a pénz, menniük kell.

Június végéig kell kiköltözniük az oroszok háborúja elől Ukrajnából ide menekült családoknak, mert a törvényhozásnak nincs arra pénze, hogy finanszírozza az elszállásoltakkal kapcsolatos kiadásokat. Boris Kollár, a parlament elnöke arról beszélt kedden, hogy nincs miből fizetniük a számlákat, hiszen még a parlament épületének villanyszámláját sem tudják rendezni.

Kollár elmondta, hogy az első három hónapban a pénzügyminisztérium állta a cechet, de ez a pénz már elfogyott. A házelnök nem tudja elképzelni, hogy Igor Matovič minisztertől további összegeket kérjen erre a célra. A parlament irányítója szerint a menekülteknek volt arra három hónapjuk, hogy munkát találjanak, meg egy másik szállást.

Jelenleg a parlament csesztei üdülőjében vagy 80 ukrajnai menekült tartózkodik, ahova őket nem sokkal az oroszok ukrajnai támadása után fogadták be.

(Paraméter.sk