Az okostelefon egyre inkább kiszorította a Nokia mobiltelefon-eszközöket a piacról. Most Lundmark vezérigazgató újra meg akarja fordítani az asztalt. A  davosi Világgazdasági Fórumon kifejtette, hogy a 6G-s eszközökhöz fog tartozni, amelyek közvetlenül a szervezetbe vannak beépítve.

Miután a Nokia az 1990-es évek végén a világ mobiltelefon-piacának csúcsára került, és több mint egy évtizedig ott tudott maradni, a vállalat átaludta az okostelefon iránti tendenciát, és hamarosan az Apple vagy a Samsung árnyékában volt a 2010-es években. Most a finn születésű vállalat vissza akar ugrani a világ élére– és Pekka Lundmark vezérigazgatónak már vannak úttörő ötletei erre.

A Nokia 2030-ra tervezi a piacra kész 6G szabványt

Lundmark a davosi Világgazdasági Fórumon bejelentette, hogy a jelenleg domináns okostelefon hamarosan elveszíti jelentőségét a jövőbeli mobilkommunikációs szabvány, a 6G kiterjesztésével.

A Nokia főnöke szerint a szabvány 2030-ra készen áll a piacra. “Az okostelefon, ahogy ma ismerjük, már nem lesz a leggyakoribb interfész” – mondta Lundmark. A jövő eszközeit ehelyett “közvetlenül a testünkbe építik”.

Az agysejteknek képesnek kell lenniük a gépek vezérlésére

Ennek eredményeként a hang- vagy gesztusvezérlés felváltja az érintőképernyő hagyományos működését. Különösen az egészségügyi ágazatban, a fejlesztés forradalmi funkciókat fog ölteni, mivel az új érzékelők lehetővé teszik a testértékek állandó nyomon követését.

Ezenkívül a gyártási folyamatokat a jövőben agyi érzékelők használatával is vezérelhetik, amelyek gépek működtetésére használhatók. 2030-ra az ember és technika egy”digitális ikerpárt” fog alkotni.

Az új szabványok bevezetésének azt kell jelentenie, hogy a mobilhálózatok 100-1000-szer gyorsabban fognak működni, mint ma. A globális gazdaságot, amely jelenleg csak 30 százalékban digitalizált, szintén teljesen kell lefedni digitálisan.

A Nokia már nem gyárt saját okostelefonokat, de átadta az engedélyt a finn HMD Global gyártónak, hogy a név alatt gyártson. A Nokia a mobilhálózatok harmadik legnagyobb hálózati szolgáltatója.

A világ számos országában, amelyek biztonsági aggályok miatt az állami tulajdonban lévő kínai Huawei szolgáltató nélkül akarnak élni ezen a területen, a Nokia potenciális alternatívaként került reflektorfénybe.

The Epoch Times