A lengyel fogyasztóknak hamarosan problémákkal kell szembenézniük a szén elérhetőségével – jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, miközben Szczecin körzetében járt.

A helyiek például azt kérdezték a miniszterelnöktől, hogy hol tudnak tonnánként 996 zlotyi (kb. 83 000 HUF) áron szenet vásárolni, miközben a körzetben három működő raktár közül csak egy kínálja azt tonnánként 2900 zlotyi (kb. 243 000 HUF) áron.

A kormányfő elmondta, hogy valójában probléma van a kapcsolódási ponton az általuk kiépített rendszer a rögzített árú szénvásárláshoz és a szabad piac között, amelynek megfelelően kellett volna reagálnia.

AZ ORSZÁG MÁS RÉSZEIBŐL IS HASONLÓ PROBLÉMÁK JUTNAK A TUDOMÁSOMRA, HOGY A SZÉNRAKTÁRAKBAN NINCS MEG AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZÁNDÉK, AMIT EREDETILEG ELKÉPZELTÜNK” – MONDTA MORAWIECKI.

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amely kártérítést nyújt azoknak a vállalatoknak, amelyek a szenet legfeljebb 996 zloty/tonna (kb. 83 000 HUF) áron adják el a magánfogyasztóknak.

MINT MORAWIECKI ELISMERTE, JELENLEG NINCS ELÉG SZÉN AZ ORSZÁGBAN.

“Az elmúlt években Oroszországból szállítottunk szenet a tűzhelyek számára. Az állami vállalatokat arra kérték, hogy ezt a szenet Kolumbiából, Indonéziából, a világ minden tájáról rendeljék meg. Hogy a szénnel teli hajók Lengyelországba induljanak” – magyarázta a miniszterelnök.

BECSLÉSEI SZERINT AZ ELKÖVETKEZŐ HETEKBEN ÉS HÓNAPOKBAN “SOK PROBLÉMA LESZ A SZÉN ELÉRHETŐSÉGÉVEL”.

A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány “más, további egyezményeken, a rendszer még más elemein” gondolkodik, hogy a közeljövőben elérhetővé tegye a szenet.

Lengyelország teljes mértékben megtiltotta az Oroszországból származó szén importját mind az állami, mind a magánvállalkozások számára. Ez drámaian befolyásolta a tüzelőanyag piaci elérhetőségét és az árát. A magánszolgáltatóktól származó szén tonnánkénti ára eléri a háromezer zlotyt. A lengyel Éghajlatvédelmi és Környezetvédelmi Minisztérium 60 napra feloldotta a fűtésre használt szénre vonatkozó minőségi követelményeket.

Forrás: Orosz Hírek