Egy ukrán újságíró kérdést tett fel Szergej Lavrovnak a török kollégájával, Mevlut Cavusogluval tartott közös sajtótájékoztatón, amelyre június 8-án, szerdán került sor Ankarában – írja a Guardian. Mindezt egy olyan időszakban, amikor az Oroszország által az ukrán fekete-tengeri kikötőkre kivetett kijárási korlátozások aggályokat vetnek fel a globális élelmiszerválsággal kapcsolatban.

A két tisztviselő sajtótájékoztatója úgy ért véget, hogy muzulmán Umerov újságíró többszöri próbálkozások ellenére sem tehetett fel kérdést. Tehát az ukrán felállt, és közvetlenül Lavrovhoz fordult.

“Az ukrán közszolgálati televízióból származom, nagyon szeretnék feltenni egy kérdést! A gabonaféléken kívül milyen más árukat lopott el Ukrajnától, és kinek adta el őket?” – tette fel a kérdést az orosz miniszternek.

Ti, az ukránok, mindig aggódtok amiatt, hogy mit lophattok el, és azt hiszitek, hogy mindenki így gondolkodik – válaszolta Lavrov mosolyogva.

“Az ottani céljaink egyértelműek, meg akarjuk menteni az embereket a neonáci rezsim nyomásától. Nem akadályozzuk meg a gabonafélék exportját. Ahhoz, hogy elhagyhassák a kikötőket, Zelenszkij úrnak parancsot kell adnia, ennyi az egész” – tette hozzá, utalva Moszkva azon állapotára, hogy Ukrajna még azelőtt kijelöli a fekete-tengeri kikötő területét, hogy a gabonát szállító hajók tranzitja újraindulna.

Később, amikor a France-Presse Agency felvette vele a kapcsolatot, Umerov, aki Isztambulból sugároz az ukrán közszolgálati televízió számára, elmagyarázta, hogy a teljes kérdés-válasz ülésen felemelte a kezét, de azt mondja, hogy rájött, hogy a szervezők nem engedik, hogy beszéljen, ezért úgy döntött, hogy beavatkozik.

Forrás: Libertatea.ro