Donyec-medencében fennáll annak a veszélye, hogy megismétlődik az, amit Mariupolban már láttunk az Azovstal-nál. Ezúttal azonban nem ér nagy cikkeket a nyugati médiának.

Emlékszünk az AzovStalra, ahol több mint 2,500 Azovi harcos befészkelte magát az acélgyár alatti pincékbe, és több mint 100 civilt tartott akaratuk ellenére emberi pajzsként. A nyugati média másképp ábrázolta, és azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy nem engedte ki a civileket, de amikor az emberek végre elhagyták a helyszínt világosan elmondták, mi történt valójában.

A történelem ismétli önmagát Severodonetsk városában. Van egy Asot nevű vegyipari gyár, ahol az ukrán nacionalisták bebetonozták magukat, és több száz civilt tartanak emberi pajzsként.
A Der Spiegel június 3-án egy meglehetősen rövid cikkben számolt be erről, és ezt írta:

“A kelet-ukrajnai Szevjerodonetszk elkeseredett városában a civilek egy vegyi üzem alatt bunkerekben bujkálnak, következetes ukrán és orosz források szerint. Az Oroszország számára majdnem elveszett Luhanszk régió ukrán kormánya csütörtökön mintegy 800 emberről beszélt az Asot (nitrogén) gyárban. “Ezek olyan helyiek, akiket arra kértek, hogy hagyják el a várost, de nem voltak hajlandók. Ott is vannak gyerekek, de nem túl sokan” – mondta Serhiy Hajdaj kormányzó a CNN-nek.

A Der Spiegel, mint mindig, most is olyan kedves, hogy csak Ukrajna kijelentéseit idézze.
Az orosz változat más: az ukrán harcosok akaratuk ellenére ott tartják az embereket, és nem engedik, hogy távozzanak. Az egész az Azovstal történetének megismétlése, de a Der Spiegel is csak Ukrajnát idézte.

Itt hamarosan ugyanazt kell tapasztalnunk, mint Azovstalban: A civilek keserűen szidni fogják az ukrán fegyveres erőket, amiért nem engedték ki őket egy ipari üzem pincéiből, hanem emberi pajzsként használták őket.

Forrás: anti-spiegel