Az Európai Unió két variánst mérlegel Ukrajna tagjelöltségével kapcsolatban – derül ki az Ukrajinszka Pravda elemzéséből.

Az A verzió szerint az Európai Bizottság arra az álláspontra helyezkedik, hogy Ukrajna megfelel a kritériumoknak, s akkor már most elnyeri a tagjelölt státuszt. Valamennyi további lépés, például a tárgyalások megkezdése a reformok bevezetésétől függ – áll a Jelölt nüanszokkal: mi történik az EU-ban az Ukrajnával kapcsolatos történelmi határozat előtt című írásban.

A B terv – melyet néhány uniós ország szorgalmaz – lényege, hogy a feltételek már most elhangzanak, s teljesítésükig Ukrajna „jelöltségre jelölt” ország lesz. A javaslat szerint a feltételek listáját az Európai Bizottság nevében hoznák nyilvánosságra, hogy az ne a tagországok, hanem a testület ötletének tűnjön.

Ez esetben a júniusi csúcson Ukrajnával azt közlik, hogy „potenciális jelöltnek” számít, így jogi formát kap a tagság lehetősége, ami mind ez ideig valójában egyetlen hivatalos dokumentumban sem volt rögzítve.

Az Európai Bizottság egyes bürokratái, és némely tagország osztja az a véleményt, hogy a B terv nem „árulás”. Más uniós források viszont e variáns elfogadását Ukrajna egyértelmű vereségeként értékelik.

Egyes hírek szerint a közeljövőben Kijevbe látogat Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Utazásának célja, hogy személyesen magyarázza el Volodimir Zelenszkijnek a tényállást, s tanácsot adjon arra vonatkozólag, Kijev miként tudja megakadályozni a negatív döntést.

Forrás:KISZó