Ukrajna befolyásolhatja a “Barátság-kőolajvezeték” működését, hogy nyomást gyakoroljon azokra az országokra, amelyek nem hajlandóak lemondani az orosz kőolajról – jelentette ki Olena Zerkal ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója a kijevi biztonsági fórumon – írja a RIA Novosztyi.

A tisztviselő szerint Magyarország kihasználta az ukrajnai helyzetet, és tulajdonképpen zsarolni kezdte az EU-t, de Kijevnek “van egy eszköz a kezében – ez a Barátság-kőolajvezeték”.

“VÉLEMÉNYEM SZERINT NAGYON HELYÉNVALÓ LENNE, HA VALAMI TÖRTÉNNE VELE (AZ OLAJVEZETÉKKEL. – A SZERK.). DE ISMÉT A KORMÁNY ÉS AZ ELNÖK KEZÉBEN VAN A POLITIKAI KÉRDÉSEK ELDÖNTÉSE, HOGY VALÓBAN AZON A NYELVEN AKARUNK-E BESZÉLNI ORBÁNNAL, AMIT Ő ÉRT, ÉS AMIT AZ EURÓPAI UNIÓRA KÉNYSZERÍT, VAGY MÉG NEM ÁLLUNK KÉSZEN ERRE” – MONDTA ZERKAL.

Egyes uniós országok, köztük Magyarország, blokkolják az oroszellenes szankciók hatodik csomagjának elfogadását, amely az orosz olajembargót is magában foglalja.

Dmitrij Biricsevszkij, az orosz külügyminisztérium gazdasági együttműködési osztályának igazgatója szerint Európa “a legideálisabb forgatókönyv szerint” csak az energiaforrások 80 százalékát lenne képes helyettesíteni.

Forrás: Orosz Hírek