A macedónok inkább az EU-n kívül maradnak, mint hogy a bolgár nemzetiségről szóló cikkejt foglaljanak be az alkotmányba. 47 rendőr megsérült a szkopjei erőszakos tüntetéseken.

Negyvenhét rendőr sérült meg Szkopjéban, Észak-Macedónia fővárosában a keddi tüntetéseken, amelyek amiatt robbantak ki, hogy a kormány engedményeket tett a bolgár etnikumú etnikumú személyek jogaira vonatkozóan az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló tárgyalások részeként.

A rendőrök közül ketten súlyosan megsérültek, és 11 tüntetőt tartóztattak le. Az ellenzéki nacionalista VMRO-DPMNE párt tiltakozásra szólított fel Szkopjéban, elégedetlen volt az eu-csatlakozási folyamat során Bulgáriának tett engedményekkel.

Bulgária több mint két éve blokkolja a Szkopjéval folytatott tárgyalásokat az uniós tagságról, és azt követeli, hogy az Észak-Macedóniában élő mintegy 3 500 bolgár kisebbséget tüntessék fel az alkotmányba annak érdekében, hogy egyenlő jogokat biztosítsanak számukra.

Dimitar Kovacevksi észak-macedón miniszterelnök kedden azt mondta Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy országa el tudja fogadni ezeket az engedményeket.

Bulgáriának kezdetben sokkal szélesebb körű igényei voltak, amelyek nyelvi és történelmi kérdésekre vonatkoztak.

Az észak-macedón nacionalista ellenzék azonban még ezeket a gyengített engedményeket is elfogadhatatlannak tartja.

A tüntetők állítólag köveket, petárdákat, Molotov-koktélokat és egyéb tárgyakat dobáltak a rendőrökre, és kárt okoztak a parlament központjában és a kormányzati épületekben, például a külügyminisztériumban is.

romaniatv.net