A főpolgármester szerint meg kellene végre érteni, hogy „magyarokként egyek vagyunk”.

 Trianon közös tragédiája a magyar nemzetnek, kitörölhetetlen.

– tette hozzá a főpolgármester, aki szerint azonban ezt a politikai oldalak nem „kezelik” jól, vagy nem vesznek róla tudomást vagy kisajátítják.

Karácsony Gergely felidézte, évek óta hallja baloldali politikusoktól, hogy nincs Trianonnal nincs dolog, ki kell lépni a múlt árnyékából, míg a kormányoldal saját magát azonosítja a nemzettel, sokszor kirekesztőn fegyverként használja.

Pedig Trianon kapcsán nincsenek oldalak, nincsenek ideológiák, csak a közös gyász. Múltunkat pedig csak úgy tudjuk feldolgozni, ha beszélünk róla, és nem fordítunk hátat traumáinknak, amelyekből az elmúlt években is kijutott.

Szerinte jó lenne végre megtanulni a „vagy” helyett „és”-t használni, a nemzeti összetartozás napján megfogadni, Trianonból tanulva, hogy magyarokként egyek vagyunk.

A főváros idén is nemzeti színekkel világítja meg a Halászbástyát az évforduló alkalmából.

posztban Karácsony arról is írt, hogy Trianon számára az édesanyja története, aki a második bécsi döntéssel visszacsatolt területen született, mielőtt az újra Romániához került. Menekülő szülei a nagyszüleire bízzák, akiket viszont kényszermunkára vittek. Hosszú évekbe telt, mire édesanyja visszatérhetett szüleihez. A főpolgármester szerint Trianon azoknak az embereknek a története, akiket elszakítottak családjuktól.

A XX. század traumái életekbe sűrűsödnek és velünk élnek.

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely