Vajon mit csinált a magyar kormány?

KIDERÜLT! TITKOS CSÚCSTALÁLKOZÓ A FACEBOOKKAL ÉS A GOOGLE-LAL.

Ez volt a koronaválság egyik legnagyobb megrázkódtatása: a közösségi hálózatok törölték a polgárok, művészek, sőt tudósok nemkívánatos hozzászólásait, mert állítólag „téves” vagy „álhírek” voltak.

A nagy kérdés: részt vett-e a szövetségi kormány a szólásszabadság korlátozásában Németországban?

Most kiderül: titkos Corona-csúcsot tartottak a szövetségi kormány és az amerikai cégek között, amelyeknek napirendjén az állítólagos hamis információk elleni küzdelem szerepelt.

Az első Corona-nyáron, amikor a járványhullám csúcsosodott és az intézkedésekkel kapcsolatos elégedetlenség nőtt, a kormány titkos megbeszélést hívott össze a legnagyobb közösségi hálózatokkal, a Facebookkal (beleértve az Instagramot is, amelyet most Metának neveztek el) és a Google-lal (beleértve a YouTube-ot is).

Robbanásveszélyes: A kormány képviselői és a közösségi hálózatok közötti találkozók nem voltak ritkák. Az Egészségügyi Minisztérium többször találkozott a technológiai cégek képviselőivel, hogy megvitassák például a kormányzati információk terjesztését. A titkos csúcsnak azonban más volt a célja. A kormány szóvivője ezt megerősítette a BILD-nek.

Merkel bizalmasa vett részt a találkozókon

2020. június 2-án a Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) és a Szövetségi Sajtóiroda bizalmas megbeszélésre utasította a Google és a Facebook vezető lobbistáit. A csúcstalálkozó témája: “A koronajárvány és az ezzel összefüggésben megfigyelhető téves információk, hamis információk és dezinformációk terjedése”. A beszélgetés célja: annak tisztázása, „hogyan lehet elvileg megfelelni a kapcsolódó kihívásnak”.

Ez közérthetően azt jelenti, hogy a kormány a németek tízmillióival nap mint nap igénybe vett közösségi oldalak üzemeltetőivel egyeztetett arról, hogyan lépjen fel az általuk hamisnak és veszélyesnek tartott információk terjesztése ellen.

A Belügyminisztériumban ülésezett a legkiválóbb csoport. Több minisztérium (belügy, egészségügy, család, külügy) alkalmazottai, amerikai nagyvállalatok lobbistái – és Angela Merkel (68, CDU) akkori kancellár fontos bizalmasa: Steffen Seibert (62) kormányszóvivő.

Kubicki pontosítást követel

Hogy pontosan mit követelt a kormány a közösségi oldalaktól az úgynevezett “téves információk” kezelésében, illetve hogy a Google és a Facebook eleget tett-e a követeléseknek – arról az érintettek nem kívánnak nyilatkozni. “Nem fogadtak el határozatot” – mondta a kormány szóvivője a BILD-nek. A technológiai cégek válasz nélkül hagyták a BILD megkereséseit.

Wolfgang Kubicki (70), az FDP alelnöke, akinek a kormány kérésére nyilvánosságra hozta az eljárást, aggódik. „Alaptörvényünk 5. cikke kimondja: „Nincs cenzúra”. A polgároknak számítaniuk kell arra, hogy az előző szövetségi kormány Angela Merkel alatt nem sértette meg ezt az elvet” – mondta Kubicki a BILD-nek.

A Bundestag alelnöke pontosítást kér. „Természetesen nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy nem csak az USA-ban, hanem ebben az országban is volt lehetséges befolyás a Twitterre és Co.-ra.” 

Kubicki a BILD-nek: “Elvárom, hogy a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium és a Kancellária megteremtse a szükséges átláthatóságot annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a lehetséges befolyásolással kapcsolatos téves következtetések levonása.”

Forrás: BILD