Török vezetők az elakadt F-16-os vadászrepülőgép-üzlet miatt az Egyesült Államokat és a NATO-t támadták, és azt sürgették, hogy Ankara lépjen ki a szövetségből.

Törökország bejelentette, hogy öt-hat hónapon belül kiléphet az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéből [NATO], arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei – elsősorban Svédország – provokatív lépéseket tesznek Ankara ellen. Ethem Sancak, a török Hazafias Párt (Vatan Partisi) helyettes vezetője Ankarában újságíróknak nyilatkozva tette a széleskörű bejelentést, kijelentve, hogy Törökország kilép a nyugati katonai szövetségből a szövetséggel való súrlódások és a Törökország követeléseivel és érdekeivel szembeni nem engedékeny magatartása miatt. Egyúttal kifogásolta a közelmúltban Svédországban történt Korán-égetést. Figyelemre méltó, hogy Ankara hirtelen lemondta Pal Jonson svéd védelmi miniszter közelgő törökországi látogatását.

“A fejlemények ilyen lépésekre késztetnek bennünket. A NATO provokációival kényszerít minket erre. Arra törekednek, hogy szembeállítsanak minket a szomszédunkkal. Törökország öt-hat hónapon belül kilép a NATO-ból” – mondta Ethem Sancak.

“Ők [a NATO] megpróbáltak minket a közel-keleti kereszttűzbe vonni. Végül Svédországban és Hollandiában a Korán elleni kampányokat láthatunk” – idézte őt az ankarai Aydinlik újság.

A török lakosság 80%-a az USA vezette NATO ellen van

A török lakosság 80%-a ellenzi, hogy Törökország tagja legyen az Egyesült Államok vezette katonai szövetségnek – állította a török miniszter.

“Az Egyesült Államok az az ország, amely a legellenségesebb és legpusztítóbb politikát folytatja Ankarával szemben” – jelentette ki.

“A török nép az utóbbi időben szimpátiát mutat Oroszország és [Vlagyimir] Putyin orosz elnök iránt” – szögezte le Ethem Sancak török miniszter, baráti hangnemet használva szövetségesének, Oroszországnak. A héten a török Hazafias Párt országos kampányt is indított, hogy Törökország lépjen ki az észak-atlanti szövetségből. Egyúttal felszólította a kormányt, hogy zárja be az összes olyan katonai bázist, amely amerikai csapatoknak ad otthont török területen.

A török vezetők emellett az F-16-os vadászgépekkel kapcsolatos megrekedt üzlet miatt is ostorozták az Egyesült Államokat és a NATO-t, és azt sürgették, hogy Ankara lépjen ki a szövetségből. Ankara azt tervezi, hogy meglévő F-16-os flottáját 40 új, Lockheed Martin gyártmányú, Viper-osztályú F-16-os vadászrepülőgéppel és 80 modernizációs készlettel korszerűsíti. Az amerikai kongresszus azonban óvakodott Törökország szövetségesével, Athénnal szembeni ellenséges retorikájától, és egy olyan záradékkal akadályokat gördített az eladások elé, amely korlátozná azok használatát. Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter a Haber Global TV magántelevíziónak adott korábbi interjújában szintén elítélte az amerikai kongresszusi akadályokat, mondván, hogy Ankara “nem egyezne bele egy olyan termék megvásárlásába, amely megkötné a kezünket”.

“Miért kellene olyan terméket vásárolnunk, amelyet nem tudunk használni?” Cavusoglu visszavágott a más véleményen lévő amerikai törvényhozóknak. Erdogan viszont elítélte az alkut ellenző törvényhozókat.

Forrás: Republicword.com