Tajvan, akárcsak Ukrajna, eltökélt arra, hogy megvédje magát, és biztos abban, hogy ez az elhatározás „összefogja a többi demokráciát az ügyünk védelmében” – mondta pénteken Caj Jing-ven elnök, megfogadva, hogy nem enged a tekintélyelvűség nyomásának.

Az elmúlt két évben Tajvanra egyre nagyobb katonai és diplomáciai nyomás nehezedik, hogy engedjen Kína felségjogi követeléseinek, miközben az óriási szomszéd saját területének tekinti a demokratikus berendezkedésű szigetet.

Ukrajna sorsa széles körű rokonszenvet vívott ki Tajvanon, sokan látnak párhuzamot az ország helyzete és a tajpeji kormányra Kínából nehezedő fenyegetés között. Tajvan csatlakozott az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz.

A koppenhágai demokrácia-csúcstalálkozóra előre felvett beszédében Caj azt mondta: Oroszország Ukrajna elleni inváziója ismét megmutatta, hogy „ezeket a rezsimeket” semmi sem állíthatja meg terjeszkedési céljaik elérésében.

“Miközben nézzük a képeket a fél világgal odébb, egy másik demokrácia ellen elkövetett atrocitásokról az autoriter terjeszkedési politika frontján, szeretném hangsúlyozni, hogy Ukrajnához hasonlóan Tajvan sem hajlik meg a nyomásra” – tette hozzá, anélkül, hogy Kínát közvetlenül említette volna.

“A növekvő fenyegetések ellenére eltökéltek vagyunk megvédeni hazánkat és demokratikus életmódunkat, és biztosak vagyunk abban, hogy eltökéltségünk Ukrajnához hasonlóan a többi demokráciát is összefogja ügyünk érdekében.”

Tajvan státusza gyakori feszültségforrás Peking és Washington között.

Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban azzal haragította magára Kínát, hogy úgy tett, mintha azt jelezte volna: megváltozott a „stratégiai kétértelműség” amerikai politikája Tajvannal kapcsolatban, és az Egyesült Államok katonailag beavatkozna, ha Kína megtámadná a szigetet. Amerikai tisztviselők szerint nem történt változás ebben a politikában.

Kína és az Egyesült Államok védelmi vezetői pénteken először tárgyaltak négyszemközt, és mindkét fél határozottan kiállt a saját, Tajvannal kapcsolatos, egymással ellentétes nézetei mellett.

Tajvan azt mondja, csakis népének van joga dönteni a sziget jövőjéről. Kormánya azt közölte, hogy bár békét akar Kínával, szükség esetén megvédi magát.

Forrás: Szabad Európa