Kínában már az utcára se mehetnek ki a pénzüket követelő banki károsultak

Kínában az a rendszer, hogy a koronavírus miatti korlátozások alatt az állam mindenkiről egyesével kezdte el számom tartani, hogy a védettségi / oltottsági státusza milyen szakaszban van. Figyelték, hogy hány oltást kaptak az állampolgárok és mikor, így minimalizálva annak a lehetőségét, hogy valaki véletlenül elfelejtse beadni a vakcinát.

QR-kód alapján zöld, illetve piros értékelést kaptak a polgárok, amit az egészségügyi minisztérium kezelt, szükség esetén változtatott. A pirossal még egy egyszerű bevásárlást sem lehetett elintézni, ez gyakorlatilag teljes karantént jelent az illetőnek. Ezt a kódot mindenkinek kötelezően le kell töltenie.

Április végén néhány tartományi bank a recesszióra hivatkozva befagyasztotta a betéteseinek számláit, akik minden előzetes figyelmeztetés nélkül csak annyit vettek észre, hogy nem jutnak hozzá a pénzükhöz.

A felügyeleti szervek nem árulták el, hogy ez összesen mennyi pénzt jelent, de a károsultak szerveződni és rendszeresen tüntetni kezdtek. Ezt elégelhette meg a kormány és

a hangoskodóknak pirosra változtatta a covid-státuszát.

A kínai közösségi médiában (wechat) szerveződött károsult csoportok szerint több tízmilliárdnyi jüanról van szó. A kínai bankfelügyelet vizsgálata állítólag azt tárta fel, hogy az egyik henani befektetési banknál összejátszottak az alkalmazottakkal és online felületeken reklámoztak olyan befektetéseket, amelyeket nem tehettek volna meg. Ezt követte a betétek befagyasztása, amiről hivatalosan nem tájékoztatták az embereket.

Zsang, akinek van egy kis gyára, azt tervezte, hogy elmegy Henan tartomány központjába, Csengcsouba, a hét elejére tervezett tüntetésre, amelyet a pórul járt betétesek szerveztek. Szombaton este, amikor rápillantott telefonján a Covid-állapotát mutató QR-kódra, meglepve tapasztalta, hogy azt pirosra állították, noha előtte semmiféle teszten nem vett részt. Másnap elküldte gyorstesztjének eredményét – amely negatív volt – a hatóságoknak.

Zsang végül úgy döntött, hogy elutazik a tüntetésre. Amikor Csengcsouba érkezett és ismét ellenőrizte a QR-kódját, az ismét pirosat mutatott. A következő ellenőrzésnél már feltartóztatták és elvitte őt a rendőrség.

Én és még vagy tíz károsult volt a rendőrségen, ahol a bankfelügyelet embereivel együtt hallgattak ki bennünket és arra próbáltak rávenni, hogy ne tüntessünk, hanem menjünk inkább haza. Erre egyikünk sem volt hajlandó”

– mondta Zsang, akit végül a rendőrség szállított egyenesen haza.

A bankok és az egészségügyi minisztérium összejátszására a leglátványosabb példa, hogy még olyan egészséges betétesek is piros kódot kaptak, akik nem is akartak elmenni a tüntetésekre. Már önmagában az is aggályos, hogy a kormány figyeli a magánbeszélgetéseket, de ne legyünk naívak, ez a világ minden országában így van.

Egy másik tartományban, egy Hebeiben élő férfi is pirosat kapott, miközben békésen üldögélt otthonában. Három napon át hívogatta a hatóságokat, majd miután megjelentek az első hírek a kínai médiában a bankbetéteseket sújtó, hirtelen pirosra váltó QR-kódokról, váratlanul ismét visszakapta zöld státuszát.

Több kínai nyelven íródott, de külföldről szerkesztett lap szerint a károsultak így is folytatni fogják a tiltakozást.

Forrás: Magyar Jelen