Az esetről a NEXTA nevű belorusz hírcsatorna tett közzé egy felvételt Twitteren:

Az Index úgy tudja, hogy a 71. Bornemissza-emlékversenyen került sor erre, amelyet június 7–11. között rendeztek Egerben.

Az emlékversenyen körülbelül háromszáz fiatal ökölvívó gyűlt össze, a magyar junior- és ifjúsági korú versenyzők összesen 21 aranyérmet szereztek a tornán. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség ezzel összefüggésben korábban közölte, hogy az ukránok 31 fővel képviseltették magukat a versenyen, és a szállásolásban, étkeztetésben, szállításban ők is segítettek nekik.

Könnyen lehet, hogy a verseny szervezői nem ismerték fel, hogy a zászlón egy radikális szervezet jelképe látható, vagy egyszerűen csak azért nem akartak közbelépni, hogy ne legyen botrány az esetből.

Amint korábban megírtuk,  az Azov alakulatot egy meggyőződéses fehér fajgyűlölő alapította, aki azt állította, hogy Ukrajna nemzeti célja, hogy megszabadítsa az országot a zsidóktól és más alacsonyabb rendű fajoktól.

Az amerikai kongresszus 2018-ban kikötötte, hogy az Ukrajnának nyújtott segítsége nem használható fel „fegyverek, kiképzés vagy más segítség nyújtására az Azov-zászlóaljnak”. Ennek ellenére az Azov most az ukrán nemzeti hadsereg hivatalos része.

Az Azov zászlóalj a náci Wolfsangel egy változatát használja fő szimbólumaként, melyet a Rágalmazásellenes Liga a az egyik legnépszerűbb fehér felsőbbrendűségi szimbólumként tart számon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Azov zászlóaljra és más neonáci irányultságú ukrán milíciákra hivatkozott, amikor országa február 24-i ukrajnai invázióját indokolta.

Az Azov-alakulattal foglalkozó cikkeinket itt böngészheti.

Forrás: neokohn