…de a jelenkori, székely önkormányzatiságnál nincs semmi csodálatosabb.

A mellékelt, élménygazdag videó rövid előzménye:
Bajna Levente, a Székely Népi Egység Egyesület vezetője hónapok óta foglalkozik a Gyimesekben lévő  ortodox kolostor földvásárlásaival és építkezéseivel.
Hosszas hivatali utánjárások, illetve a helybéliekkel történt beszélgetések után – tapasztalva számos rendellenességet, feltételezhető törvénytelenséget -, időpontot kért a csíkszépvizi polgármestertől, hogy a számára problémás, vitatott kérdéseket feltegye és válaszokat kapjon.
Aki mélyebben el kíván merülni az ügy részleteiben, a Székely Népi Egység youtube csatornáján, vagy facebook oldalán az elejétől nyomon követheti a hagymakupolás honfoglalás és az ehhez asszisztáló, vagy épp csak félrenéző székely önkormányzat semmittevésének részletei.

A mellékelt hivatkozásra kattintva azt felvételt láthatja a tisztelt érdeklődő, amely az említett polgármesteri találkozón készült.

Kedves, magyarországi honfitársaink, erdőntúli és székelyföldi sorstársaink!

Ti, akik oly hőn szeretitek Székelyországunkat, s elhalmozzátok bölcs vezetőinket és szervezeteiket a tőletek telhető legjobb szándékkal, lássátok, legyetek ímé tanúi, hogy disznóvágásokon és csere falunapokon veletek megrészegedő, a székely és a magyar himnuszt a támogatások és a kis forintocskák reményében elcsukló hangon danoló nemzetes székely elöljáróink, polgármestereink, tanácsosaink míly magas szinten birtokolják a jogállamiság és közszolgálatiság szabályait. Nem is beszélve arról a székely népünk és földünk sorsáért aggódó,  előzékeny, szolgálatkész és udvarias emberi és erkölcsi magaslatról, magatartásról, amellyel enyhíteni próbálkoznak a kisebbségi sors keserű ízén.

E magasan képzett, bölcs elöljárókat látva, hallgatva micsoda rosszindulatúságra, szkepticizmusra és hitetlenségre vall, ha bárki fölteszi a kérdést: van-e székely jövő?

Kacagjatok, vagy zokogjatok, kinek, hogyan tetszik, és ringassátok magatokat abba a lélekkönnyítő, hiú ábrándba, hogy nyilvánvalóan egyedi esetről lehet csak szó.

https://www.youtube.com/watch?v=omRm_iryoY8&t=4s