Zelenszkij a Krím meghódításáról álmodik, a látogatók a tárgyalásos rendezésről.
Az igazi kérdés: hogyan akadályozzák meg a következő háborút?
Kommentár. CHRISTOPH VON MARSCHALL

Ez az ember elvesztette a realitásérzékét? Az ukrán hadsereg visszavonulóban van a Donbasszban. Volodimir Zelenszkij elnök azonban nem sokkal Mario Draghi, Emmanuel Macron és Olaf Scholz kijevi látogatása előtt kiadja a jelszót: “Természetesen a Krímünket is felszabadítjuk”.

Hogyan reagáljanak a három legerősebb uniós ország vezetői arra a bejelentésre, hogy “Jalta és Szudak, Dzsankoj és Jevpatorija fölött újra lobogni fog az ukrán zászló”?

A Krím visszafoglalásáról álmodik Kiev, ahol Oroszország a 2014-es annektálás után nagyon erős védelmet épített ki, miközben az ukránok még a frontvonalakat sem tudják tartani keleten: Mit akar Zelenszkij egy olyan bejelentéssel, amely ennyire távol áll a jelenlegi valóságtól?

az elnöknek fenn kell tartania a reményt, hogy az áldozatok és a szenvedés nem hiábavalóak, és hogy a felszabadítás sikerülhet. Külsőleg több segítséget akar kérni. Jelenleg ez még ahhoz sem elég, hogy megakadályozza az oroszok előrenyomulását.

Befelé az elnöknek fenn kell tartania a reményt, hogy az áldozatok és a szenvedés nem hiábavalóak, és hogy a felszabadítás sikerülhet.
Kívülről még több segítséget akar kérni. Jelenleg ez még ahhoz sem elég, hogy megakadályozza az oroszok előrenyomulását.

Meddig terjed Európa akarata, mi az, ami csak retorika?

A Krím megemlítésével Zelenszkij emlékezteti vendégeit, hogy ők is a megoldás feltételéül szabták Kijevnek az egész terület feletti ellenőrzést. Nem kell-e akkor a szükséges fegyvereket is biztosítaniuk?

De Scholz, Macron és Draghi is álmodik: egy olyan tárgyalási kiútról, amely számukra kényelmes, és megkíméli őket a nehéz döntésektől.

Zelenszkij a Krímen keresztül veti fel a kulcskérdést: meddig terjed a politikai akarat, és mi az, ami csak retorika?

111 háborús nap megtanította: a katonai helyzet közvetlenül a fegyvertámogatástól függ. A saját eszközeire hagyva Ukrajna nem sokáig bírja ki. Oroszország azonban nem olyan erős, mint azt sokan gondolták a támadás előtt.

Ukrajna korlátozott segítséggel meg tudta védeni Kijevet és Harkivot.
A Donbasszban az ígért nehézfegyverek most hiányoznak. Az oroszok lassan nyomulnak előre, méterről méterre rombolnak a nehéztüzérséggel, amíg semmi nem marad.

A Nyugat segíthet Ukrajnának győzni – ha ezt akarja

Ha az USA és Európa azt a célt követi, hogy Ukrajna kiűzze az agresszorokat az összes megszállt területről: ez nem lenne lehetetlen, de feltételezné, hogy a jelenleginél nagyobb mértékű segítséget nyújtanak fegyverek, lőszerek és kiképzés terén.

De ennek a költségek és az előnyök tudatos mérlegelésének kell lennie. A németeknek, az európaiaknak és az amerikaiaknak be kell vallaniuk, hogyan értékelik a háborút és annak következményeit a geopolitikai jövőre nézve.

Mit jelentenek konkrétan az olyan mondatok, mint “Oroszország nem nyerheti meg a háborút” és “Ukrajna nem veszítheti el a háborút”? Vissza kell-e szorítani az oroszokat azon frontvonalak mögé, mielőtt a háború február 24-én elkezdődött volna? Vagy kivonulni egész Ukrajnából, beleértve a Krímet is?

Elfogadható lenne-e egy további területi veszteségekkel járó tárgyalásos megoldás? Zelenskynek ezzel egyet kellett értenie. De nem lenne más választása, ha a Nyugat nem hajlandó fegyveres segítséggel más eredményt lehetővé tenni.

A tét: a globális béke vagy egy regionális konfliktus?

Az, hogy az USA-nak és Európának meddig kell elmennie, stratégiai értékelésüktől függ: Vajon Vlagyimir Putyin Oroszországa, ha terepgyőzelmet ér el, ezt bátorításnak venné arra, hogy néhány évnyi, a lőszerkészletek feltöltése érdekében történt helyreállítás után a  elindítsa a következő támadást?

És ha ebből Kína arra következtetne, hogy megkockáztathatja Tajvan erőszakos bekebelezését? Ha ez lenne az elemzés, akkor a Nyugatnak mindent meg kellene tennie, hogy Putyint most megállítsa. És ugyanakkor állítson fel egy stop táblát Peking számára is.

Ha viszont Ukrajnát regionális konfliktusnak tekintik, amely kimenetelének kevés köze van a béke rendjéhez, akkor Kiev várhatóan elveszíti a Krímet és a Donbászt. Vagy elfogadhatjuk, hogy Ukrajna egy újabb “befagyasztott konfliktussá” válik, amely nem ad Moszkvának ellenőrzést az ország felett, de megakadályozza, hogy az ország integrálódjon a Nyugatba.

Scholznak, Macronnak és Draghinak még a Zelenskyjjel való találkozás előtt választ kellett volna találnia a nehéz kérdésekre. Nem találtak.. Ehelyett a könnyebb utat választják: Ukrajnának hivatalos uniós tagjelöltté kell válnia.

Azonban nem tisztázták épp a lényeget – milyen határokon belül kell mozogni a háború és a béke között.
A határozatlanság azonban meghosszabbítja a háborút.

Forrás: Der Tagesspiegel