Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz moszkvai űrügynökség főigazgatója rendkívül komoly fenyegetést intézett azon az államok felé, amelyek lezárták a légteret a Szergej Lavrov Szerbiába tartó repülőgépe előtt.

Bár Romániát nem kérték fel a légtér megnyitására, a Roszkoszmosz űrügynökség főigazgatója, Dmitrij Rogozin azonban a newsweek.ro szerint Romániát is fenyegeti.

“Mire jó a Sarmat rakéta? Hát nem fog engedélyt kérni az átrepülésre sem a gyáva bolgároktól, sem a bosszúálló románoktól, sem a közös történelmünket eláruló montenegróiaktól. Csakúgy, mint a többiek, mint a svédországiak” – írta Dmitrij Rogozin a Twitteren.

Az RS-28 Sarmat (oroszul: РС-28 Сармат, a NATO neve: SS-X-29 vagy SS-X-30), köznyelvben nyugaton “Sátán II” néven ismert orosz szuperfelszerelésű, folyékony hajtóanyaggal és MIRV-vel felszerelt nehéz interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), amelyet 2009 óta fejleszt a Makeyev Rakétatervező Iroda.

A rakéta az R-36M ICBM-et (SS-18 “Sátán”) hivatott felváltani az orosz arzenálban A Sarmat egyike a hat új orosz stratégiai fegyvernek, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök mutatott be 2018. március 1-jén[ Az RS-28 Sarmat 2022. április 20-án hajtotta végre első próbarepülését, és az orosz kormány várakozásai szerint a rakéta még ebben az évben szolgálatba áll.

Tömege 208 tonna, hossza 35,5 méter.