A Moldovai Köztársaság Kommunistáinak Pártja élesen elítéli Marcel Ciolacu kijelentéseit, amelyeket a Kisinyovban vezető tisztségviselőkkel, köztük Maia Sanduval folytatott megbeszélései során tett. A PCRM értelmezése szerint Románia katonailag el akarja csatolni Moldovát.

A PCRM úgy véli, hogy “Románia nem hagyott fel a szuverén Moldovára vonatkozó revansista terveivel, és arra számít, hogy a térségben kialakult nehéz politikai-katonai helyzetet kihasználva meg fogja valósítani azokat. Mint 1918-ban”, és arra kéri Bukarestet, hogy hivatalos bocsánatkéréssel álljon elő – írja az Unimedia.

“A moldovai parlament elnökével, Igor Grosuval folytatott megbeszélésen a bukaresti magas rangú tisztviselő azt mondta, hogy Románia katonai pajzsot jelent Moldova számára, és “így is kell lennie”.
Jellemző módon a szemtelen román képviselő a legcsekélyebb választ sem kapta a moldovai parlament elnökétől, aki nyilvánvalóan hétköznapi dologként kezelte az országunk államiságának lealacsonyítására irányuló kijelentéseit.

A moldovai kommunisták szerint a hivatalos Bukarest ilyen nyilatkozatai a közvéleményt egy esetleges moldovai katonai beavatkozásra készítik elő.

Nyilvánvaló, hogy Románia nem hagyott fel a szuverén Moldovával kapcsolatos revansista terveivel, és arra számít, hogy a térségben kialakult nehéz politikai-katonai helyzetet kihasználva meg tudja valósítani azokat. Éppen úgy, mint 1918-ban.

Nyilvánvaló, hogy a moldovai és a román törvényhozás közös ülésének tervei, amelyek világszerte példátlanok a parlamentközi együttműködésben, e kihívást jelentő elképzelések kidolgozásához kapcsolódnak.

A PCRM követeli a moldovai hatóságoktól, hogy azonnal tagadják a román képviselőház elnökének kijelentéseit, Bukarest pedig köteles bocsánatot kérni a Moldovai Köztársaság szuverenitásának és semlegességének megalázásáért” – áll a PCRM által kiadott közleményben a Stiripesurse szerint.

Forrás: Romania TV