Döntött az alkotmánybíróság: nem lehet már visszavonni az eddigi plagizátorok doktori címét

„Olyan ez, mintha ellopnál egy autót, de ha már elkezdted vezetni, akkor megtarthatod. Már nem számít, hogy loptad azt az autót”

 

Az alkotmánybíróság (CCR) szerdai döntése értelmében ezentúl nem vonhatók vissza plágium miatt a már joghatást kiváltó doktori címek, ezzel pedig lényegében amnesztiát adott a bíróság az összes eddigi romániai plagizátornak.

Az alkotmánybíróság kimondta, hogy egy doktori fokozat visszavonása az oktatási tárca által csak akkor alkotmányos, ha olyan doktori fokozat visszavonására vonatkozik, amelynek nincsenek jogi hatásai, ha még nem került a polgári jogkörbe (cercul civic). A döntésről beszámoló Hotnews szerint ez lényegében azt jelenti, hogy a plagizált doktori dolgozattal megszerzett doktori fokozatot csak az odaítéléséről szóló miniszteri rendeletnek az illetékes miniszter általi aláírása előtt lehetne visszavonni.

„Amit eddig plagizáltak, az továbbra is jó plágium” – idézik Emilia Șercan újságírót, aki korábban már számos politikus és hivatalnok plágiumügyét tárta fel, és aki szerint ezzel gyakorlatilag az összes eddigi romániai plagizátornak amnesztiát adott az alkotmánybíróság, és akiknek ezután már nem vonhatják vissza a doktori címüket a plágium miatt.

Stelian Ion volt igazságügyi miniszter is reagált a CCR-döntésére, és odaszúrt Nicolae Ciucă miniszterelnöknek, mondván, legalább most már ő is megnyugodhat. Mint ismert, legutóbb róla derült ki, hogy a doktori dolgozatában vannak plagizált részek. Viszont nem ő az első miniszterelnök Romániában, akiről kiderült, hogy plagizálta a dolgozatát, korábban Victor Pontát és Mihai Tudosét is vádolták már szellemi lopással.

„Olyan ez, mintha ellopnál egy autót, de ha már elkezdted vezetni, akkor megtarthatod. Már nem számít, hogy loptad azt az autót” – mondta Stelian Ion.

Forrás: Transtelex