Megkísérelték felrobbantani a brjanszki területen lévő Barátság olajvezetéket.
Ismeretlenek három robbanószerkezetet helyeztek el.

Június 11-én a kora reggeli órákban három robbanás történt Gulevka falu közelében (40 km-re az ukrán határtól) – egyidejűleg olyan jelzést adtak le, hogy megszakadt a kommunikáció a csővezeték kapucsapjával. Az előzetes jelentések szerint gránát nélküli robbanószerkezetek voltak.

Az egyik robbanás megrongált egy transzformátor alállomást egy olajvezeték tolózáras tápegységgel. Egy másik robbanás történt azon a területen, ahol a kábelt lefektették, és egy 40 cm x 20 cm-es krátert hagyott maga után. Egy harmadik robbanás megrongált egy csövet (a biztonsági létesítményeknél a földbe ásott kiegészítő védelmi intézkedés), és egy 40×60 centiméteres krátert hagyott maga után.

Maga a Druzsba-vezeték nem sérült meg, de az alállomás megsérült, és a zsilipvezérlő egységet áramtalanították. Sikerült elkerülni az olajszármazék kiömlését – a csővezetéket február 24. óta leállították, de gázolaj van benne.

A Barátság a világ legnagyobb főolajvezeték-hálózata. A 60-as években épült, hogy Kelet-Európát, az akkori szocialista, Szovjetunió-barát országokat – Csehszlovákiát, Lengyelországot, NDK-t stb. – olajjal lássa el.