Egy drón állítólag két gránátot dobott vasárnap a tiraspoli békefenntartó kontingens tartalékos egységének járműflottájának területére.

A Dnyeszteren túli területeken ismét feszültté vált a helyzet.
A régió hatóságai hétfőn közölték, hogy két gránátot dobtak egy orosz katonai bázis területére.

“2022. június 5-én, 5 óra 10 perc körül két robbanószerkezetet, valószínűleg RGD-5 gránátokat dobott egy azonosítatlan repülőgép (drón) a Dnyeszteren túli békefenntartó kontingens tartalék egységének flottájába Volodimirivka falu közelében” – olvasható a Dnyeszteren túli övezet hatóságainak közleményében.

A régió bizottsága büntetőügyet indított, és a regionális milícia lépéseket tesz a gyanúsítottak azonosítására.

Május 25-én a tiraszpoli hatóságok megsemmisítették a terrorveszély vörös kódját a régióban, és sárga kódot vezettek be. A tiraszpoli hatóságok április 26-án vezették be a terrorveszély vörös kódját, miután számos provokáció történt a régióban. Ezt követően május 10-én május 25-ig meghosszabbították a terrorveszélyt.

Ukrajna bejelentette, hogy az orosz különleges szolgálatok megpróbálják destabilizálni a Dnyeszteren túli helyzetet.

A Dnyeszteren túli helyzet április végén kezdett feszültté válni, amikor az ottani hatóságok bejelentették, hogy egy minisztérium és két telekommunikációs antenna főhadiszállását ukrán területről megtámadták.
Kijev válaszul azt válaszolta, hogy ez egy “hamis zászló alatt” végrehajtott művelet, amelyet Moszkva hajtott végre, és amelyért Ukrajnát akarja felelőssé tenni.

Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy offenzívát készül indítani Moldova ellen.

Dnyeszteren túli területeken 14 ezer fegyveres ember van, azaz a moldovai hadsereg több mint kétszerese.

Chisinau az orosz invázió kezdete óta határozottan támogatja Kijevet azzal, hogy segítséget nyújt az ukrán menekülteknek. Emellett a Moldovai Köztársaság kérelmezte az Európai Unióhoz való csatlakozást, és ígéretet kapott a közösségi blokktól, hogy további katonai segítséget kap.

A Dnyeszteren túli moldovai régiót célzó incidensek után a Moldovai Köztársaság egy esetleges orosz inváziótól tart.

Forrás:Romania Tv nyomán