Németország újraindítja a széntüzelésű erőműveket, és ösztönzőket kínál a vállalatoknak, hogy kevesebb földgázt használjanak fel, miután Oroszország csökkentette az Európába irányuló gázáramlást.

Németország vasárnap bejelentette legújabb lépéseit a gáztárolók szintjének növelésére a következő téli szezonra való felkészülés érdekében, miután attól tart, hogy Oroszország, amely az elmúlt napokban csökkentette a szállításokat, akár teljesen leállíthatja a szállítást – közölte a Reuters.

Az AFP szerint Németország sürgős intézkedéseket fog hozni, hogy biztosítsa ellátását az orosz gázszállítás csökkentése miatt, többek között a szén fokozott felhasználásával. A német gazdasági minisztérium, amely Európa vezető gazdaságában az energiaellátás biztonságáért felelős szaktárca, közölte, hogy az új intézkedések magukban foglalják a széntüzelésű erőművekre való erőteljesebb támaszkodást, valamint egy aukciós rendszert, amely az ipart kevesebb energiafogyasztásra ösztönzi.

A csomag egy 15 milliárd eurós hitelkeretet is tartalmaz a német gázpiaci üzemeltető számára, amit az állami hitelezőn, a KfW-n keresztül vehetnek fel, annak érdekében, hogy mielőbb feltőltsék a gáztárolókat – mondta egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás.

“A feszült helyzet és a magas árak közvetlen következményei Putyin Ukrajna elleni agressziós háborújának” – írta Robert Habeck gazdasági miniszter közleményében. Véleménye szerint “nyilvánvalóan Putyin stratégiája, hogy elbizonytalanít, az árakat felhajtja és megoszt minket.”  – Ezt nem hagyjuk. Határozottan, precízen és átgondoltan fogunk visszavágni – tette hozzá.

Keserves döntés, de elengedhetetlen a gázfogyasztás csökkentése

– fogalmazott Robert Habeck gazdasági miniszter.

A Gazprom ezen a héten technikai problémára hivatkozva 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlaton keresztüli szállításokat. A konfliktus ellenére Németország továbbra is Oroszországból importálja földgázának csaknem 35 százalékát. Ez az arány február előtt 55% volt. A WSJ információ szerint, szénhasználatot érintő jogszabályt várhatóan július 8-án hagyják jóvá a Bundesratban, a parlament felsőházában – mondta Habeck úr. Az intézkedés 2024. március 31-én jár le, addigra a kormány reményei szerint fenntartható alternatívát hoz létre az orosz gáz helyett.

Gázhiány alakult ki az unióban, miután Oroszország csökkentette szállításait

Fokozódik a gázhiány az Európai Unióban, mivel a délen beköszöntött korai hőhullám növeli a keresletet, hiszen az áram előállításához is használnák az orosz gázt, amiből egyere kevesebb érkezik.

Forrás: VG.hu