A keddi Magyar Közlönyben olvashattunk a kormány új intézkedéséről, ami „a sajtótermékek terjesztésének veszélyhelyzeti szabályairól” szólnak. Az új rendelkezés szerint kedvezményben részesülnek azok a köztéri újságárusok, akik csak olyan lapokat árulnak, amiben van közérdekű információ vagy tájékoztatás az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Annak az újságosnak nem kell közterület-használati hozzájárulást beszerezni, amely „kizárólag olyan sajtóterméket árusít vagy terjeszt, amely az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktussal, illetve humanitárius katasztrófával, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárításával kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást” tartalmaz.

Ez a rendelet arra szorgalmazza az újságárusokat, hogy csak olyan sajtótermékeket árusítsanak a kedvezmény megszerzése érdekében, melyekben van „közérdekű közlemény és tájékoztatás” a háborút illetően, ami a kormány elmúlt évekbeli tendenciái alapján azt jelenti, hogy csak olyan újságok után jár majd a kedvezmény, melyek megjelentetik a kormány álláspontját és közléseit,

ugyanis a Fidesz-kormány a saját óriásplakátjait és hirdetéseit is rendre közérdekű tájékoztatásnak nevezi. Elég csak visszagondolni a „gyermekvédelmi” népszavazás vagy a menekültválság plakátjaira és állami, „közérdekű” hirdetéseire.

Elképzelhető, hogy ez az intézkedés egy újabb próbálkozás arra, hogy eltüntessék a közterekről és az újságosbódékból azokat az újságokat, melyek nem tartalmaznak kormányhirdetéseket.