Az orosz tüzérségi és légicsapások lehetséges, hogy megfordítják a kelet-ukrajnai háború menetét.

Ukrán tisztviselők szerint sürgősen szükségük van fejlett, amerikai rakétaindító rendszerekre, hogy megállítsák az orosz előrenyomulást Luhanszkban és Donyeckben. A rakéták képesek lennének akár 300 km-es távolságból is csapást mérni orosz lőállásokra, katonai bázisokra.

Volodimir Zelenszkij azt mondta, minden nap azon dolgoznak, hogy megerősítsék a védelmüket, ami elsősorban a fegyverellátást jelenti. Hadseregük napról-napra közelebb van ahhoz, hogy technológiailag és ütőképességben is felülkerekedjen a megszállókon. Az ukrán elnök hozzátette, sok múlik a partnereiken, várja a jó híreket.

Északon a tüzérségi lövedékekkel teleszórt vagy a frontvonalhoz túl közel eső mezőkre veszélyes bemenni, a mezőgazdasági eszközök és raktárak nagyrészt megsemmisültek.

Az egyre súlyosbodó élelmiszerválságot tetézi, hogy Ukrajna nem szállíthat gabonát, és más mezőgazdasági termékeket.

A kikötők orosz blokádja miatt az áruforgalom nagy része leállt, ami veszélyezteti a világ élelmiszerellátását. Számos kikötő ráadásul aknásítva van.

Ennek ellenére egy huszonnégy tonna élelmiszert szállító hajó kikötött az Odessa régióbeli Izmail városában. Mariupol kikötője megkezdte működését, miután az orosz erők közölték, hogy befejezték az aknák eltávolítását a város előtti vizekből.