Kaja Kallas észt miniszterelnök figyelmeztette a NATO-t, hogy a szövetség védelmi tervei jelenleg nem akadályoznák meg Észtország letörlését a térképről és a főváros, Tallinn lerombolását.
A Financial Timesnak adott interjújában jelezte, hogy szövetség jelenlegi tervei szerint a balti államokat hagynák lerohanni és 180 nappal később foglalnák vissza. Tekintettel Oroszország 120 napos háborújának következményeire Ukrajnában, ez gyakorlatilag a balti népek államiságának és kultúrájának teljes pusztulását jelentené.
A jövő heti madridi NATO-csúcson arra kérik majd a szervezetet, hogy erősítsék meg a balti országok védelmét egy esetleges invázióval szemben. Kaja Kallas rámutatott, a bucsai és irpinyi mészárlások világossá teszik, hogy egy olyan koncepció, amely megengedi egy ország elfoglalását, katasztrófához vezet. Azt kérte, a szövetség telepítsen 20-25000 fős hadosztályokat a három balti ország területére.
Észtország, Lettország és Litvánia az orosz-ukrán háború kezdetéről fogva erején felül nyújtott segítséget Ukrajnának és folyamatosan figyelmeztetik a Nyugatot, nem hagyhatják, hogy Putyin megvalósíthassa a terveit, mert azon felbátorodva csak további agressziókat követne el.
Kallas az utóbbi hónapokban számtalan alkalommal fogalmazott meg éles kritikát az óvatoskodó és naiv nyugat-európai vezetőkkel szemben és az egyik kiemelkedő alakja lett az ukrán ellenállás európai nyugati támogatóinak.
„A szerencsés generációhoz tartozom” – mondta egy májusi interjúban. „Börtönben éltünk, szabadság és választási lehetőség nélkül, nem volt semmink. És 1991-ben, amikor tinédzser voltam, visszakaptuk függetlenségünket és szabadságunkat. A nagyszüleinknek még szintén mindene megvolt a független Észtországban, amíg a Szovjetunió 1940-ben meg nem szállta az országot.”
Kallas arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nyugat már háromszor dőlt be Putyinnak. 2008-ban amikor bevonult Georgiába, 2014-ben amikor elcsatolta a Krímet, majd utána amikor mesterséges államokat hozott létre Kelet-Ukrajnában. Európa nem hagyhatja magát újra becsapni, mert világosan látszik, hogy minden alkalommal amikor az orosz elnök nem ütközött ellenállásba, az csak növelte az étvágyát.
“Putyin nincs sarokba szorítva. Bármikor visszamehet Oroszországba.” – nyugtatta meg az orosz elnök érzékenységén aggódókat.