Az Oroszország elleni szankciók az elektromosság jegyrendszeréhez vezethetnek Nagy-Britanniában.

A londoni The Times vasárnapi száma arról ír, hogy akár 6 millió brit háztartásban is áramkimaradások lehetnek, ha Európa földgázszállítása Oroszországból leáll.

A The Times egy kormányzati dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy a Norvégiából származó brit gázimport a felére csökkenhet az Európai Unió keresletének exponenciális növekedése miatt.
Ilyen körülmények között az EU-ból kilépett Nagy-Britanniát Brüsszel fel fogja áldozni.

London jelenleg a szükséges gázmennyiség mintegy felét a norvégoktól vásárolja.

Nagy-Britannia sem remélhet sokat az Egyesült Államok vagy Katar cseppfolyósított földgázszállításaitól a robbanásszerű kereslet, és a a világpiacon zajló élet-halál harc miatt – magyarázza a Times.

A londoni kormány ígéretet tett arra, hogy az év végéig leállítja az Oroszországból származó gázimportot.

Ilyen kétségbeesett körülmények között Boris Johnson, a zöld energia egyik leglelkesebb támogatója kénytelen a szénbányákhoz és az elöregedő atomerőművekhez fordulni, hogy megpróbálja pótolni a hiányt.

Emellett drasztikus energiaadagolást is fontolgatnak: a nehézipari üzemeket felszólítják, hogy ne használjanak többé gázt, és a brit gáztüzelésű erőműveket leállíthatják.

Ennek eredményeként a hét közbeni csúcsidőszakokban és hétvégén mintegy hatmillió brit háztartás áramellátása szűnhet meg.

Ez az áldozatvállalási időszak három hónapig tarthat, decembertől kezdődően – teszi hozzá a Times.