Oroszország soha nem volt diktatúra. Oroszországban a hatalom és az emberek között egy különleges kapcsolat van. Ez nem diktatúra.

Putyin célja nem Ukrajna, nem Nagy-Oroszország helyreállítása, ezek régi történetek. A cél a világrend megváltoztatása volt, és ez már meg is változott, soha nem fogunk visszatérni a korábbi élethez.

Vlagyimir Putyin geopolitikai földrengést okozott, és most túlságosan el vagyunk foglalva azzal, hogy mi történik ma Ukrajnában ahhoz, hogy megértsük ennek a háború által kiváltott geopolitikai földrengésnek a nagyságrendjét és nagyságrendjét – mondja Ofer Fridman professzor a SpotMedia.co.uk-nak adott interjújában.

Ofer Fridman háborús tanulmányokat tanít a londoni King’s College-ban. Jeruzsálemben hadtörténelmet és biztonságot, a Herzliya Interdiszciplináris Központban pedig terrorelhárítást tanult. Összetett tanulmányok szerzője a katonai stratégiáról, az orosz katonai kultúráról és a hibrid hadviselésről. A Russian “Hybrid Warfare”: Resurgence and Politicization című könyv szerzője.

_________________________________________________________

Úgy tűnik, mintha csapda lett volna, hogy amíg az orosz dezinformációra és propagandára koncentráltunk, Putyin előkészítette a tankokat.

Határozzuk meg, mit értünk propaganda alatt. Van dezinformáció, manipuláció, mámor és a propaganda mindezek együttesen. A propaganda nem feltétlenül jelent álhíreket, és az álhírek nem feltétlenül jelentenek propagandát. Az elmúlt 20 évben a Kreml az információs térben tevékenykedett, és részben dezinformációval, részben tájékoztatással, részben félretájékoztatással próbált befolyást gyakorolni.

Putyin nyilvánvalóan figyelembe vette ennek a háborúnak az információs dimenzióját, ahogyan minden ország, amely háborút indít, figyelembe veszi ezt az információs dimenziót.

Az olyan kifejezések, mint a denazifikáció, nevetségesnek tűnnek mindenki számára, aki Nyugaton hallja őket. Kivel beszél Putyin? Mi értelme van ennek az egész elbeszélésnek?

Mint látjuk, a nemzetközi közvélemény otthonában és tudatában nincs információs konfrontáció. Oroszország meg sem próbálja meggyőzni a nemzetközi közvéleményt arról, hogy mit és hogyan tesz.

Mi csak ukrán narratíváknak vagyunk kitéve, Oroszország nem is javasol narratívát, nem száll be ebbe a narratív háborúba. Oroszország gondoskodik a saját népéről és a saját információs teréről, nem próbál meggyőzni senkit Romániában, Németországban, az Egyesült Királyságban vagy Kanadában tettei helyességéről és igazságosságáról.

Most gyakorlatilag nincs információs konfrontáció. Csak egy oldal van, az ukrán oldal, amely egy narratívát épít. Oroszország nem is próbálkozik.

Ehelyett Oroszország a saját információs terét védi azáltal, hogy az orosz közvélemény számára a narratívát irányítja.

Bármi legyen is a romániai vagy az amerikai közvélemény, Oroszország nem azért küzd, hogy meggyőzze.

Ki állíthatja meg tehát Vlagyimir Putyint Oroszországban? Az orosz társadalmat ellenőrzik. Ki állíthatja meg őt ebben a háborúban?

A háborúnak akkor lesz vége, amikor vége lesz. Sem szankciók, sem oligarchák nem állíthatják meg a katonai oszlopokat. Ez csupán a Kreml döntése, és a Kreml úgy döntött, hogy addig folytatja ezt a háborút, amíg meg nem kapja, amit akar, vagy amíg meg nem kapja, amit elfogadhatónak tart.

Nem lát hangot, kritikus tömeget Oroszországban?

Bocsánat, olvassuk el az oroszországi közvélemény-kutatásokat. Milyen kritikai hangot kell találni? Az oroszok, az oroszok túlnyomó többsége hisz ennek a háborúnak az igazságosságában. Úgy gondolják, hogy Oroszország helyesen cselekszik. Az információs teret az állam ellenőrzi.

Még akkor is, ha Putyin diktatúrát épít Oroszországban?

Oroszország soha nem volt diktatúra. Ez egy gyakori félreértelmezés. Oroszországban a hatalom és az emberek között egy különleges kapcsolat van. Ez nem diktatúra.

Az oroszok a 20. században kétszer is bebizonyították, hogy ha nem tetszik nekik, hogy ki ül a Kremlben, akkor le tudják váltani. Ez egy különleges kapcsolat a hatalom és az orosz nép között.

Oroszországban van ez a régi narratíva, az Oroszország és a Nyugat közötti küzdelem.
Az elmúlt 20 évben az Oroszországban felépített narratíva az volt, hogy a Nyugat az oroszok ellen van. A Nyugat nem tett semmit, ami ellentmondana ennek a narratívának. Hagytuk, hogy az orosz vezetők lassan felépítsék a köztérben azt a tézist, hogy a Nyugat az ellenség.

És ez még Putyin előtt kezdődött, az a gondolat, hogy a Nyugat Oroszország ellen van, az a gondolat, hogy a Nyugat cserbenhagyta Oroszországot, és hagyta meghalni az 1990-es években, soha nem jött a segítségére, valamint az a gondolat, hogy a demokrácia egy nagy hazugság, a rend sokkal kívánatosabb. Ezek már Putyin előtt is jelen voltak az orosz közéletben. A vágy, hogy egy erős kéz irányítsa őket, már évekkel Putyin hatalomra kerülése előtt is megvolt. És megadta az embereknek azt, amit ők is akartak.

Jó, de mit tehetett volna még a Nyugat a narratíva ellen?

Először is, elszalasztotta a lehetőséget.

Richard Sakwa már évekkel a konfliktus előtt nagyszerűen írt erről. Az öt-hat évvel ezelőtt megjelent Ukrajna a frontvonalban című könyvéből kiderül, hogy az 1990-es évek elején volt egy nagyon kicsi lehetőség, de nem használták ki.

Aztán amikor a 2000-es években, amikor Putyin hatalomra került, látta, hogy Oroszország gazdasága fellendül, a Nyugat más kérdésekre összpontosított, és teljesen megfeledkezett Oroszországról. Oroszország pedig a maga útján fejlődött, és kitalálta a saját narratíváját.

Mit tehettek volna? Először is ne feledjétek, hogy van mellettük egy nagyhatalom, amely nem nagyon kedveli őket. Most talán elkezdik megváltoztatni a véleményüket, miután a Nyugat mindvégig kizárólag a saját problémáival volt elfoglalva.

Meddig megy el Putyin? Mi az ésszerű kompromisszum az ukrajnai agresszió megállítására?

Először is, az ukrajnai agressziója nem Ukrajnáról szól. Soha nem is szólt. Ukrajna egy eszköz, sajnos, most csatatérré vált. A történet Oroszországról és a Nyugatról szól. Ha tűzszünet lesz, amelyről az ukrán vezetőkkel állapodtak meg, mert a Kremlben megértették, hogy a művelet nem úgy halad, ahogyan ők szeretnék, akkor az ideiglenes lesz.

Meg kell értenünk, hogy Putyin részben már elérte a célját. És a célja nem Ukrajna volt, nem Nagy-Oroszország helyreállítása vagy bármi ilyesmi. Ezek régi történetek, elavult eszközök.

A cél a világrend megváltoztatása volt, és ez már meg is változott. Soha nem fogunk visszatérni a régi kerékvágásba. Putyin geopolitikai földrengést idézett elő, és mi most túlságosan el vagyunk foglalva azzal, hogy mi történik ma Ukrajnában ahhoz, hogy megértsük ennek a háború által kiváltott geopolitikai földrengésnek a nagyságrendjét és a hatását.

Mindenhol vannak következmények és precedensek, Németországban, az Európai Unión belül, sőt még Svájcban is. Már nem csak az ukrajnai polgári áldozatokról van szó, amelyek – igaz – tragédiát jelentenek.

Ukrajna és Oroszország együttesen az Afrika élelmezéséhez szükséges gabona és olaj 40-50%-át állította elő. Ki táplálja most Afrikát?

Jelenleg tél van, a tavalyi termésre, a raktározásra támaszkodunk, de már jön az ültetési szezon, vagy ha Ukrajnában már nem terem, akkor nem lesz termés.

Nem csak az olajról és a gázról van szó. Például a műtrágyák: Európa szükségletének 25%-a Oroszországból származik, és mi most állítottuk le teljesen az orosz exportot. Hogyan termesztünk még mindig növényeket Európában?

Mit fogunk tenni az alumínium, az arany, a titán vagy más nyersanyagok árával, amelyek az orosz exporttól függtek?

Az Európai Uniónak van elég tartaléka a tagországok gazdaságában ahhoz, hogy megpróbálja tompítani a sokkhullámokat, de ez egyáltalán nem igaz Afrikára, a Közel-Keletre, az ázsiai vagy latin-amerikai országokra.

Ahol az élelmiszer kezd elfogyni, ott a politikai instabilitás melegágyai lesznek, és még több konfliktus és háború lesz, ami tovább veszélyezteti a globális ellátási hálózatokat, és így tovább. Ez nem csak a szállításról szól, hanem a nyersanyagok előállításáról is. Afrikához hasonlóan, bár vannak gazdag lelőhelyek, a politikai instabilitás miatt ezek elosztása nem valósulhat meg.

Tehát van egy geopolitikai földrengés. Miközben mi most az Ukrajnában hulló bombák miatt aggódunk, ami normális, ott humanitárius katasztrófa van, amelyet a lehető leggyorsabban meg kell állítani, ez a geopolitikai földrengés az egész világra kiterjed. Soha nem csak Ukrajnáról volt szó.

A Putyin által a NATO-nak az eszkaláció előtt tett javaslatai sem csak Ukrajnára vonatkoztak. Ukrajna soha nem fog tudni csatlakozni a NATO-hoz Oroszország engedélye nélkül. Területi vitái vannak a saját területén, és ezeket Oroszország ellenőrzi, és Oroszország beleegyezése nélkül Ukrajna nem lesz a NATO-ban.

Tehát nem arról volt szó, hogy Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, hanem arról, hogy a NATO feláldozza-e az elveit. Elmondhatjuk azonban, hogy Oroszországnak most sikerült egyesítenie a NATO-t és az Európai Uniót.

Teljesen egyetértek. A nemzetközi rendszer nem lineáris. Egy lineáris rendszerben, amikor megütöd a labdát, tudod, hogy merre fog menni. A nemzetközi kapcsolatokban, amikor valamit eltalálsz, nem tudod pontosan, hogy merre fog menni, csak annyit tudsz, hogy nem marad ott, ahol volt.

Akárcsak a személyes kapcsolatokban, ha megütöd a partneredet, nem tudhatod, mi fog történni, de az biztos, hogy a dolgok nem lesznek ugyanolyanok.

Úgy értem, hogy nem hiszem, hogy a változások abba az irányba mennek, ahogy Putyin akarta, ő most a saját érdekeit próbálja maximalizálni azzal, hogy minél nagyobb hullámokat kelt. Ami beleillik a Kremlben kidolgozott “irányított káosz” elméletbe.

Egyébként még a Nyugat “egyesítése” is része ennek a geopolitikai földrengésnek. Mik lesznek a következmények? Nem tudjuk, senki sem tudhatja, ez kiszámíthatatlan, és nem tudjuk befolyásolni.

A 19. században, Bismark idején Németország politikai egyesítését támogató két fő politikai szereplő Oroszország és Nagy-Britannia volt. Mert egy erős Németországban látták Franciaország befolyásának ellensúlyát. Hogy Németország egyesítése hová vezetett, Oroszország és a britek számára már tudjuk, 50 évvel később már az első világháborúban voltunk.

Amikor 1917-ben kitört az orosz forradalom, az emberek Londonban és Párizsban ünnepeltek, mert Oroszország csatlakozott a demokratikus országokhoz. Tudjuk, hogyan végződött.

Németország 70 éves hibernáció után most ébredt fel. A dolgok még mindig jól állnak, de vajon így is maradnak-e? Nem tudom.

Azt mondom, hogy ezek a dolgok kiszámíthatatlanok. Hol lesz most vége? Nem tudom, és senki sem tudja.

Mindezen ismeretlenek közepette csak annyit mondhatok biztosan, hogy ha Putyin most bocsánatot kérne, kifizetné az összes jóvátételt, bíróság elé állna, és életfogytiglanra ítélnék a Gulágon, a világ akkor sem változna vissza a régi kerékvágásba.

Ön szerint egy új hidegháború kezdetén állunk?

Egy új világrend kezdetén állunk. Hogy ez hogyan fog kinézni, azt nem tudjuk ellenőrizni, de még csak megjósolni sem.

Forrás: spotmedia.ro