Közgazdászok riadót fújnak, miután India új korlátozásokat vezetett be a búza- és cukorexportra.

Radhika Piplani, a Yes Bank Ltd. közgazdásza arra figyelmeztet, hogy a rizs lehet a következő, mivel India elkezdi védeni a helyi élelmiszerellátását. ”
A kormány már korlátozásokat vezetett be a búzaexportra; csak idő kérdése, hogy mikor kerülhet sor a rizsexport korlátozására” – mondta Radhika Piplani.
Ha India rizsexportját korlátoznák, a világ rizskínálatának akár 40 százaléka is veszélybe kerülne.
Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a lépésnek “pusztító hatása” lenne a globális kereskedelemre, ami még nagyobb áremelkedéshez és világszerte növekvő éhezéshez vezetne.

India blokkolhatja a rizsexportot, csak hogy fenntartsa az élelmiszerbiztonságot az egész országban.

Az alapvető árucikkek árait nyomon követő tárcaközi bizottság megvitatta az indiai rizstartalékokat. Arra a következtetésre jutottak, hogy a rizsellátás védelme érdekében nem szükséges exportkorlátozásokat bevezetni. Valóban, India már most is nagy rizskészlettel rendelkezik, de nem ez a kérdés. India korlátozhatja a rizsexportot, hogy az ország felhasználhassa rizstartalékait a búzakiesés kompenzálására, valamint az infláció és az élelmiszerbiztonsági aggályok elleni védelemre. ”

A rizsexport korlátozása lehetséges” – mondta Poornima Varma, az Ahmedabadban található Indian Institute of Management, a Centre for Management in Agriculture adjunktusa. ”
A kormány úgy érezheti, hogy a búzát rizzsel kell helyettesíteni a hazai infláció megfékezése és az élelmiszerbiztonság megőrzése érdekében” – mondta. A sűrűn lakott Indiában a rizs és a búza a kormány élelmiszer segélyprogramjának elsődleges alapanyagai. A rizs és a búza az indiai étrend és élelmiszeradagolási rendszer alapvető részének számít. A kormány arra számít, hogy a búzakészlet kevesebb mint a fele lesz a néhány évvel ezelőtti mennyiségnek. A hatóságok arra készülnek, hogy a korábbi évekhez képest több rizst osztanak szét az élelmiszersegély-programban, hogy pótolják az orosz-ukrán konfliktus okozta búzakiesést.

Suvodeep Rakshit, a Kotak Institutional Equities vezető közgazdásza úgy látja, hogy a következő hónapokban rizsexport korlátozásokra kerülhet sor. “A rizs vetése hamarosan kezdődik, és a termelés az időjárástól függ. Ha a monszun kiszámíthatatlan lesz, és a rizs ára megugrik, valószínű, hogy az exportot korlátozni fogják” – mondta.
Ha India több gabona exportját korlátozza, más országok is követhetik a példát, és a túlélés érdekében a belföldi kínálathoz ragaszkodnak.

A búza ára az elmúlt 12 hónapban közel 80 százalékkal ugrott meg. A kukorica ára 2022 elején kezdett emelkedni, és 20 százalékkal magasabb. A rizskínálat viszont stabil maradt. Shirley Mustafa, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének közgazdásza úgy véli, hogy az indiai rizskészletek elegendőek az ország szükségleteinek kielégítésére “még a rizsadagok bővítése esetén is, az uralkodó búzahelyzet miatt”.
De ahogy a búza kínálata világszerte csökken, a rizs iránti kereslet növekedni fog, ami arra készteti az országokat, hogy a lakosság túlélése érdekében a gabonától függjenek.

A Rizsexportőrök Szövetsége elfogadja az esetleges rizskorlátozásokat India “nemzeti érdekei” miatt. A szövetség elnöke, B.V. Kirshna Rao szerint nincs szükség a rizsexport betiltására, de “ha a kormány mégis mennyiségi korlátozást akar bevezetni, az politikai felhívás lehet, és a szakma ezt a nemzeti érdekből üdvözölni fogja”.

Ha India továbbra is korlátozza exportját a hazai élelmiszerellátás védelme érdekében, más országok is úgy érezhetik, hogy nemzeti érdekükben áll ugyanezt tenni. Mint az egymás után leeső dominók, az országok elkezdhetik adagolni élelmiszer-készleteiket, és szorosan tarthatják tartalékaikat, úgy döntve, hogy csak azokkal az élelmiszerekkel fognak élni, amelyeket a gazdák a határaikon belül meg tudnak termelni.

Forrás: Citizen News