Emlékszünk ugye, hogy  nyomatták a maszkviselést a tulipánosok a kamu járvány alatt?! 30 lejt számoltak el az 1 lejes maszkokért, az eddigi sikkasztási végösszeg kb. 11 millió euró.

A Nemzeti Központi Beszerzési Hivatal (ONAC – Președinta Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate) elnöke ellen pandémiás felvásárlások miatt indított eljárást a DNA. Az ügyészség szerint Nagy Kornéliát hivatali visszaéléssel vádolják, mivel több mint 50 millió lej értékben kötött keretszerződést védőmaszkok közbeszerzésére.

A cég, amellyel Nagy Kornélia szerződést kötött, nem rendelkezett olyan műszaki és pénzügyi kapacitással, hogy egy ilyen keretszerződést betartson, elsősorban italok és kávé értékesítésével foglalkozott. Ezért a cég ellen ma több emberrel együtt hivatalosan is vádat emeltek.

Az ONAC vezetőjét  és  ugyanannak az intézménynek a tanácsadójával együtt vádolják, mert túlértékelt szerződést kötött a giurgiui SC Romwine & Coffee SRL 1 750 000 védőmaszk vásárlására.

A cég, amellyel Nagy Kornélia szerződést kötött, nem rendelkezett olyan műszaki és pénzügyi kapacitással, hogy egy ilyen keretszerződést betartson, elsősorban italok és kávé értékesítésével foglalkozott. Ezért a cég ellen ma több emberrel együtt hivatalosan is vádat emeltek.

A DNA bejelentette a büntetőeljárás megkezdését az ONAC vezetője, Nagy Cornelia és Mădălina Hohan (volt Deaconescu) közbeszerzési tanácsadó ellen ugyanazon közintézményen belül hivatali visszaélés miatt.

Az ügyészség emellett büntetőeljárás megindítását is elrendelte az SC Romwine & Coffee SRL és más társaságok ügyintézői ellen befolyással csempészet, pénzmosás, hamisítás és csalás bűntett miatt.

Tehát miközben az RMDSZ COVID-csicskái nyomatták a kötelező maszkviselés nagyszerűségét és  közülük sokan folyamatosan pózoltak az orvosi szempontból semmilyen vírusvédelmet nem biztosító arcpelenklákkal, addig az RMDSZ-es pártcsicskák az eddig kiszivárgott  vizsgálatok alapján milliós haszont hozó sikaksztásokat követtek el, s nyilván nem csupán a maszkokkal.

A maszk-biznisz közben persze nagy csinnadrattával hirdették, hogy a „rászorulóknak” a jóságos RMDSZ ingyen maszkokat osztogat, s ennek propagandáját  nyomatták is szemérmetlenül, miközben a párt sikkasztói milliós hasznot húztak az arcpelenkákkal való seftelésekből.

Meg nem erősített információk szerint több kétes ügylet gyanúja is felmerült a kamu pandémia alatt lebonyolított úgynevezett „külföldi segélyek” behozatalával kapcsolatban is, amikor Magyarországról nemcsak arcmaszkokat, hanem gyógyszereket ( melyek közül több szállítmány már lejért orvosságokat tartalmazott) sőt CE engedéllyel nem rendelkező, életveszélyes lélegeztető gépeket is hoztak Romániába.

Remélhetőleg az ezzel kapcsolatos vizsgálatok is megtörténnek és a nyomozás részleteiről a média is hírt kap a közlejövőben.

Ami a maszk bizniszt illeti, a mostani vizsgálatokról a korrupcióellenes ügyészség az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra.

 

A TELJES DNA-KÖZLEMÉNY

2022. május 5.

Nr. 420 / VIII / 3

A 2022. április 28-án kelt 394 / VIII / 3  és  396 / VIII / 3 számú közleményben érintett ügyben  az Országos Korrupcióellenes Főigazgatóság – Korrupcióellenes Osztály ügyészei rendelték el a NAGY CORNELIA elleni bűnügyi nyomozás lefolytatását, a tényállás időpontjában a Nemzeti Központi Beszerzési Hivatal (ONAC) elnöke és HOHAN (volt DEACONESCU) MĂLINA IOANA, ugyanannak a közintézménynek a közbeszerzési tanácsadója, akit hivatali visszaélés bűntettével vádolnak, a köztisztviselő jogosulatlan előnyökhöz,haszonhoz  juthatott.

Ebben az ügyben az SC ROMWINE & COFFE SRL és más cégek ügyintézői ellen is nyomozás lefolytatására kerül sor, akiknél befolyással üzérkedés, pénzmosás, hamisítás és csalás bűntettet állapítottak meg.

Az ügyészi végzés kimondja, hogy az ügyben olyan kérdések merülnek fel, amelyek megalapozott gyanúra adnak okot, és az alábbi tényállásra vonatkoznak:

Jelen büntetőügyben nyomozás folyikannak feltételezésével, alapos gyanújával , hogy 2020 folyamán, a Covid-19 világjárvány kezdetén 50 millió lej feletti értékben kötöttek keretszerződést védőmaszkok beszerzésére. .

Ezzel összefüggésben NAGY CORNELIA, mint a Központi Beszerzési Hivatal (ONAC) elnöke és HOHAN (korábban DEACONESCU) MĂLINA IOANA, feladatai ellátása során, törvénysértő módon, 2020 márciusában feltételezhetően megállapodást írt alá az általuk képviselt intézmény és az SC ROMWINE & COFFE SRL társaság között, amely 1 750 000 védőmaszk beszerzését tűzte ki célul.

Az ONAC két képviselője arra törekedett, hogy megbízzák a beszerzéssel a SC ROMWINE & COFFE SRL társaságot és annak ügyintézőit, két üzletembert, akik együtt vállalták volna, hogy a finanszírozott szerződés odaítélési eljárásába beavatkoznak a társaság javára,, mindezt  közpénzből, holott tudták, hogy a cégnek nincs meg a technikai és pénzügyi kapacitása a keretszerződés betartásához.

Mivel az SC ROMWINE & COFFE SRL nem volt képes megfelelni a szerződéses feltételeknek (a maszkok időben történő szállítása), több olyan dokumentumot meghamisítottak, amelyek lehetővé tették volna, hogy elkerülje a 12 786 706 euró összegű bírság megfizetését a román államnak.

Az egyik gyanúsított a higiéniai anyagokkal kapcsolatos közbeszerzési szerződések jó állapotú megszerzése/lebonyolítása érdekében tanácsadási és szolgáltatási – közvetítői – képviseleti szerződés formájában 568 820 forintot fizetett ki egy másik gyanúsítottnak.

A fent leírt tevékenységek sértették volna az eljárásban részt vevő társaságok, valamint a SARS – Cov 2 vírusfertőzés elleni megelőzési és reagálási akciókban részt vevő közintézmények érdekeit, amelyekre a védőanyagokat szánták. Ezzel egyidejűleg a gyanúsítottak által irányított cégeknek (mind a fenti szerződéseket kötő, mind a közbeiktatott cégeknek) összesen 22 906 031 lej összegű jogosulatlan juttatás származott az eddigi gyanú szerint.

NAGY CORNELIA és HOHAN (volt DEACONESCU) MĂDĂLINA IOANA gyanúsítottakat az eljárási minőségről a Btk. 307 A Büntetőeljárási Törvénykönyv.

Hangsúlyozzuk, hogy a nyomozás lefolytatása a büntetőeljárás azon szakasza, amelyet a Btk. szabályoz, olyan tevékenység, amely semmilyen körülmények között nem sértheti meg az ártatlanság vélelmének elvét.

Megemlítjük, hogy ez a közlemény az 1. sz. 28. bek. számú határozatával jóváhagyott, az igazságszolgáltatási rendszer és a médiával való kapcsolatára vonatkozó bevált gyakorlatok útmutatójának 4. pontja. 197/2019.

INFORMÁCIÓS ÉS NYILVÁNOSSÁGI IRODA”

comunicatele 394/VIII/3 și 396/VIII/3 din 28 aprilie 2022

Forrás: Informatia Libera/ Antena3 / ActiveNews