Piros-sárga-kékre festették a torockói Székelykő csúcsát jelző egyik kőoszlopot, amely mellett múlt szombaton Novák Katalin magyar köztársasági elnökről készült fotó. „Probléma megoldva” – írta Facebook-oldalára George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke.

Novák Katalin a Református Egység Napja alkalmából erdélyi látogatást tett, és ezalatt megmászta a Székelykőt a Fehér megyei Torockón. A csúcshódításról a közösségi oldalán közzétett egy fényképet is, amelyen az akkor még piros-fehér-zöld színű kőoszlopra támaszkodik. Ezt az oszlopot festették át a román nemzeti színekre, amint George Simion AUR-társelnök Facebook-oldalán posztolt képen is látható.

A népszerű turistacélpontnak számító Székelykő csúcsán található kőoszlopok évtizedek óta jelzik az etnikai feszültséget, ugyanis hol román, hol magyar nemzeti színekre festik át őket a Hotnews.ro szerint.

Magyarország köztársasági elnökének erdélyi magánlátogatását a román fél egyébként nem nézte jó szemmel. A román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást Novák Katalin egyik Facebook-posztja ellen, amelyben arra utalt, hogy a határon túli magyarokat is képviseli. Az AUR szerint Novák Katalin látogatása a „magyar sovén oldal újabb provokációja” volt, a szenátus külügyi bizottságának elnöke, a szociáldemokrata Titus Corlăţean pedig úgy vélte, a frissen megválasztott Novák Katalinnak „a szabályoknak megfelelően” előbb hivatalos vagy munkalátogatást kellett volna tennie Romániában, amelynek magában kellett volna foglalnia egy megbeszélést Klaus Iohannis államfővel, és csak ezután következhetett volna a magánlátogatás.