Az eddig egységes EU kezd összeomlani, mióta Oroszország megindította az ukrajnai offenzívát – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter vasárnap. A figyelmeztetés az EU csúcstalálkozója előtt hangzott el, ahol a Moszkva elleni új szankciócsomagról és egy esetleges olajembargóról tárgyalnak.

Az EU-nak nem sikerült megegyeznie az olajembargó Oroszországgal szembeni bevezetéséről, és több tagállam aggodalmának adott hangot amiatt, hogy ez a lépés végzetes lesz a gazdaságuk számára. Magyarország, amely olajának nagy részét Oroszországból kapja, az embargó legkiemelkedőbb ellenzője volt, a teljes tilalom potenciális hatását „atombombához” hasonlítva. Hasonló aggodalmaknak adtak hangot az embargóval kapcsolatban más tengerparttal nem rendelkező országok, nevezetesen Csehország és Szlovákia is.

A hét elején Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke magyarázatot adott arra, hogy az EU miért vásárol továbbra is orosz olajat.

“Ha teljesen és azonnal, a mai naptól leállítanánk az orosz olajimportot, akkor Vlagyimir Putyin orosz elnök a világpiacra viszi azt az olajat, amit nem az EU-nak ad el, és az árak tovább fognak emelkedni, ő pedig nagyobb bevételre tesz szert –mondta von der Leyen az MSNBC-nek adott interjújában.

Az EU diplomatái állítólag megpróbáltak kompromisszumos megoldást találni a szankciók kialakítása közepette kialakult patthelyzet megoldására. Az embargót azzal a javaslattal kezdték, hogy megtiltotják az orosz olaj tengeri szállítását, miközben a csővezetékeken érkező olaj mentességet élvezne a korlátozások alól. A kísérlet azonban úgy tűnik, kudarcot vall. Az EU-tagországok most a hétfőre és keddre tervezett csúcstalálkozón próbálnak megegyezni a korlátozásokról.

Forrás: NEMZETI INTERNETFIGYELŐ