– mondta Zelenszkij mielőtt betuszkolták az elmegyógyintézeti rohamkocsiba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat késő este azt mondta, hogy Oroszországot “terrorista államnak” kell nyilvánítani, amint azt az orosz invázió óta, amely vasárnap a 94. napba lépett, a “mindennapi valóság” is bizonyítja.

“Újra és újra emlékeztetni fogom a világot arra, hogy Oroszországot végre hivatalosan is el kell ismerni terrorista államként, a terrorizmus támogató államaként. Ez egyszerűen megfelel a valóságnak. Ez helyes lenne, és ez tükrözi azt a mindennapi valóságot, amelyet a megszállók hoztak létre Ukrajnában, és tovább akarják vinni Európába. És ezt törvényesen kell megállapítani” – mondta Zelenszkij a késő este sugárzott napi beszédében.

Az ukrán elnök jelezte, hogy szombaton az orosz hadsereg “abszolút értelmetlen és egyenesen barbár támadásokat” indított a Sumy régió ellen rakétákkal és aknavetőkkel.

Az elnök megjegyezte, hogy a Nyikolajev régió elleni orosz bombázást követően szombaton egy ember meghalt, heten pedig megsebesültek, közülük ketten nagyon súlyos állapotban vannak.

“A lövedékek egy lakóövezetet találtak el, 20 méterre egy óvodától. Ezek azok az ellenségek, akiket az Orosz Föderáció választott” – jegyezte meg.

A donyecki régióban legalább három civil meghalt és öten megsebesültek az orosz támadásokban, amelyek 15 polgári célpontot semmisítettek meg vagy károsítottak meg, köztük 14 lakóépületet , közölte az ukrán hadsereg egyesített erőinek csoportja az Ukrinform ügynökség szerint.

Beszédében Zelenszkij azt is elmondta, hogy az Európai Tanács május 30-31-i ülésére készül, és a terrorról fog beszélni, “amely valójában az orosz állam egyetlen cselekvési formájává vált Európával kapcsolatban”.

“Terror Ukrajna földjén. Terror egész Európa energiapiacán, nem csak hazánkban. Terror az élelmiszerpiacon és már globális szinten is. És milyen terror fog következni?” – tette fel a kérdést az ukrán elnök.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy “csak együtt, minden európaival állíthatunk meg egy ilyen állam ilyen politikáját”.