Az amerikai hadsereg európai és afrikai parancsnoksága vasárnap bejelentette, hogy két nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszert (HIMARS) és mintegy tucatnyi személyt küld Lettországba, hogy részt vegyenek a NATO vezette nemzeti felkészültségi hadgyakorlaton.

Az M142 HIMARS rendszerek hétfőn érkeznek a balti államba, hogy részt vegyenek az úgynevezett NAMEJS gyakorlatok őszi szakaszában, amely szeptember 5-től október 9-ig tart. Az amerikai gyártmányú tüzérségi rendszereket szeptember 26-án és 27-én fogják használni, hogy demonstrálják a nagy hatótávolságú precíziós lövegek gyors bevethetőségét a NATO keleti határán.

“A NAMEJS célja a készenlét, a halálos erejűség, a modernizáció és az interoperabilitás növelése azáltal, hogy gyakorolja az amerikai hadsereg európai és afrikai képességét a nagy hatótávolságú precíziós tüzérségi képességek gyors telepítésére szövetségeseinkkel és partnereinkkel összehangoltan, valamint a közös tűzerő integrálására multinacionális környezetben” – olvasható a parancsnokság honlapján közzétett nyilatkozatban.

A gyakorlatokon állítólag a norvég-amerikai gyártású közepes hatótávolságú hálózatalapú légvédelmi rakétarendszer (NASAMS) is részt vesz majd, hogy a légvédelemi gyakorlatok érdekében a NATO légierő tervező tisztje, Matiss Students százados szerint, aki figyelmeztette a lett lakosokat, hogy a gyakorlatok során alacsony magasságú katonai kiképző repülések lesznek az ország keleti régióiban (az orosz határnál).

A NAMEJS 2022 mellett a NATO további gyakorlatokat is tervez a térségben “Ezüst Nyíl” elnevezéssel. Az Egyesült Államok vezette blokk bejelentette, hogy 17 tagállam mintegy 4200 katonája vesz részt ezeken a gyakorlatokon, amelyek célja “a szárazföldi és légi erők egységének megerősítése”, valamint harci képességeik és felkészültségük javítása az “elrettentés és a védelem” érdekében.

A gyakorlatokra akkor kerül sor, amikor a Moszkva és a NATO közötti feszültségek tovább nőnek a folyamatban lévő ukrajnai konfliktus közepette. Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten részleges mozgósítást jelentett be, amelynek célja mintegy 300 000 tartalékos besorozása az orosz fegyveres erőkbe, több balti állam és Lengyelország a NATO fokozott jelenlétét követelte a blokk keleti szárnyán.

Moszkva eközben arra figyelmeztetett, hogy nem fog habozni, hogy “minden rendelkezésére álló eszközt” felhasználjon területi integritásának védelmére, és hasonló válaszlépéseket tesz, ha a NATO úgy dönt, hogy nukleáris vagy más tömegpusztító fegyverekkel támadást intéz Oroszország ellen.

Orosz Hírek